İran ile Mısır arasında Haşhaşiler krizi

İran’dan bu kez de diziye yasak geldi. 11. yüzyılda liderliğini Hasan Sabbah’ın yaptığı Haşhaşiler grubunun ortaya çıkışını anlatan Mısır yapımı dizinin İran'da yasaklanması tepkiyle karşılandı.

Kültür Sanat 4 Mayıs 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Saman Murad Hüseyini

Sinemacılarının yurt dışına çıkışını yasaklayan, film çekmelerine engel olan ve hatta onları hapse atan İran bu kez de sansürle gündemde. Sansürün nedeniyse Mısır yapımı bir dizi. Hasan Sabbah’ın 11. yüzyılda kurduğu Haşhaşilerin terörist gibi gösterilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten İranlı yetkililer diziyi yasakladı.

‘İran’ı kötü gösteriyor’

İranlı yetkililer yaptıkları açıklamalarda dizinin amacının “terörü ve terörizmin doğuşunu İran ve İranlılar ile ilişkilendirmek aynı zamanda Rey, Kum ve İsfahan gibi İran kentlerini teröristlerin merkezi olarak göstermek” olduğunu öne sürüyor. İran Devlet Radyo ve Televizyonu’na bağlı Çevrimiçi Yayın Kurallarını Denetleme Kurumunun (SATRA) Mısır yapımı 30 bölümlük ‘Haşhaşiler’ dizisini belirttiği gerekçeye göre “İslam tarihini çarpıttığı ve siyasi amaçlar için İran’ı kötü gösterdiği” gerekçesiyle yasakladı. Ancak bu karara tepki gösterenler var.

Dizinin yasaklanmasına sadece izleyiciler değil aynı zamanda dijital ortamda yayın yapan kuruluşlar da tepki gösterdi. Yayıncı kuruluşlar, dizinin altyazı ve dublaj işleri ile telif konularına yapılan milyonluk yatırımların heba olduğunu ifade ediyor. İran İnternet Yayıncıları Platformu (RESTA) Sözcüsü Saman Murad Hüseyini, yaptığı açıklamada, söz konusu yasaklamanın mali zararlara neden olabileceğini ancak yayıncıların yayınlanacak diziler için önceden başvuru yapıp izin alması gerektiğini söyledi. Gerekli izinler alınmadan film ve dizilerin yayınlanmasının söz konusu olamayacağını belirten Murad Hüseyini, SATRA’nın yayın kurallarının yayıncılara iletildiğini sözlerine ekledi.

‘Türk dizileri çok iyi bir izleyici kitlesine sahip’

İranlı yayıncıların yayın yasağı nedeniyle yaşadığı mali kayıplara dair Murad Hüseyini, bu kayıpların önlenmesi için yayıncıların dizi yayınlamadan önce gerekli izni almaları gerektiğini söyledi. İnternet televizyonlarının verilerinin de değerlendirildiğini söyleyen Murad Hüseyini, söz konusu verilere göre, “İran televizyon kanallarında en çok izlenen yabancı dizilerin başında Türk, Kore ve Hint dizileri yer alıyor. İnternet platformlarında Türk dizileri çok iyi bir izleyici kitlesine sahip” ifadelerini kullandı.

İran filmi yasaklayamayınca sinemacıları yasakladı: Altın Ayı ödüllü yönetmene 'memleket hapsi'İran filmi yasaklayamayınca sinemacıları yasakladı: Altın Ayı ödüllü yönetmene ‘memleket hapsi’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.