İşçi Filmleri Festivali’nden Antalya’daki sansüre cevap: ‘Kanun Hükmü’ gösterilecek

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1-11 Mayıs(ta seyircilerle buluşmaya hazırlanıyor. Bu yıl 19. kez düzenlenecek festivalin seçkisinde Altın Portakal Film Festivali'nde sansür krizine neden olan 'Kanun Hükmü' belgeseli de var.

Kültür Sanat 18 Nisan 2024

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 19. kez seyirciyle buluşmaya gün sayıyor. Bu sene 1-11 Mayıs arasında düzenlenecek festivalde 16 ülkeden 74 film gösterilecek. Festival kapsamında 353 film arasından seçilen 46 yerli ve 28 yabancı filmi ücretsiz olarak seyircilerle buluşacak.

Bu filmlerden biri de Nejla Demirci’nin yönetmenliğini yaptığı ‘Kanun Hükmü.’  

Filmin adı büyük ihtimalle tanıdık gelmiştir, zira ‘Kanun Hükmü’  geçen sene sinema tarihine geçen bir sansür krizine neden olmuş ve kriz Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin iptal edilmesiyle son bulmuştu.

Hafızaları tazeleyelim: ‘Kanun Hükmü’ geçen sene Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Ulusal Belgesel Yarışması kategorisinde gösterilecekti. Ancak filmdeki bir kişi hakkında yargı süreci devam ettiği gerekçesiyle Altın Portakal Film Festivali yönetimi tarafından programdan çıkarılmıştı. Jüri üyeleri ve yarışmadan çekilen 29 filmin yapımcı ve yönetmenleri filme ve yönetmene destek vermişti. Sinema emekçilerinin ve festival jürisinin protestolarının ardından film bir kere daha programa alınmıştı ancak bu kez de bakanlık devreye girmişti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç “Altın Portakal Film Festivali’nde bir terör örgütünün propagandasının yapılmasına müsaade edilemez” diyerek ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin propaganda filmi olduğunu ilan etmişti. Tartışmalı süreç 60. Altın Portakal Film Festivali’nin iptal edilmesiyle sonlanmıştı. Böylece En son 12 Eylül askeri darbesi sırasında düzenlenmeyen Antalya Altın Portakal Film Festivali, bir haftalık kriz süreci sonunda iptal edilerek sinema tarihine geçti.

Sansür krizi boyunca yönetmen Demirci açıklama yapan ve yapacak bakanlara şu sözlerle filmi izlemeleri çağrısında bulunmuştu: “Günlerdir bir belgesel filmin karşısında kötülüğün an be an nasıl örgütlendiğini büyük bir üzüntü ile izlemekteyim. Açıklama yapan bakanlardan hiçbirinin filmi seyretmeden açıklama yapmalarını, Kültür Bakanı’nın ise kendi yönetmenini hedef göstermesinden dolayı büyük bir şaşkınlık içerisindeyim. İlgili kurumlarımız ve açıklama yapan bakanlar ve açıklama yapmak isteyen bakanlar; bu belgesel filmi izlemenizi rica ediyorum.”

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali de ‘Kanun Hükmü’nü programına alarak tartışmalı film için son sözü seyirciye bırakacak. Türkiye prömiyerini Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nde yapacak ‘Kanun Hükmünde’ 2 Mayıs 2024 tarihinde Ankara’da açılış filmi olacak. 3 ve 4 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da iki kez gösterilecek. 3 Mayıs 2024 tarihinde filmin gösterimi sonrasında ‘Festivallerde Sansür’ konulu bir panel-söyleşi de var.

Açılış filmi Ken Loach’un

Festivalin İstanbul açılış filmi ise işçi filmlerinin usta yönetmeni Ken Loach’un son filmi olan ‘Umudunu Kaybetme/The Old Oak’ olacak. Film 2 Mayıs Perşembe akşamı Beyoğlu Sineması’nda.

Program kapsamında ayrıca Finlandiyalı yönetmen Aki Kaurismäki’nin retrospektifi kapsamında ‘Ariel’, ‘Kibritçi Kız’ ve ‘Cennetteki Gölgeler’ filmlerinin yanı sıra yönetmenin son filmi ‘Sararmış Yapraklar/Fallen Leaves’ de festivalde gösterilecek.

Hüseyin Cevahir’i anlatan ‘Aşkla Sana’, Dikili Eski Belediye Başkanı Osman Özgüven’i anlatan ‘Komünist Osman’ ,‘Rodakis’i Ararken’, Tufan Şimşekcan’dan ‘Ceylin’, Fırat Yücel ve Aylin Kuryel’in ‘Ulysses Çevirmek’, Hırvatistan’dan ‘Ne Yapmalı?’ ve işçiler tarafından ele geçirilen bir fabrikanın hikayesini anlatan ‘İşçilerin Fabrikası’, Sinema Emekçisi Necip Sarıcı’nın hayatını anlatan Makineler Arasında Sinema: Necip Sarıcı, Ethem Özgüven’den Hatay Akademi Orkestrası’nın öyküsünü beyaz perdeye aktaran ‘Karanlık Zamanlarda Şarkı Söylemek’, ‘Sanatoryum’ ve ‘Aşk, Ateş ve Anarşi Günleri: Türk Sinemateki ve Onat Kutlar’ gösterilecek diğer filmlerden bazıları.

Film gösterimleri İstanbul’da Avrupa yakasında Beyoğlu Sineması, Fransız Kültür Merkezi, Aynalı Geçit ile Anadolu yakasında Nazım Hikmet Kültür Merkezi, TAK Tasarım Atölyesi Kadıköy ve Barış Manço Kültür Merkezi’nde yapılacak. Ankara’daki gösterimler ise Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Mülkiyeliler Birliği’nde. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali bu yıl bir konserle festivale renk katacak. İBB’nin desteği ile 8 Mayıs 2024 saat: 19:30’da Cemal Reşit Rey salonunda Kardeş Türküler konseri var.

Pandemi döneminde başlatılan çevrimiçi gösterimler 7 Mayıs 2024 akşamı İFF Youtube kanalından sadece programda belirtilen saatte yapılacak. Festival programı ve seçkisine www.iff.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Festivalde bugün: Hangi sinemada hangi film var?Festivalde bugün: Hangi sinemada hangi film var?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler