İsrailli sanatçıdan ülkesine protesto: Venedik Bienali’nden çekildi

İsrailli sanatçı Ruth Patir, Venedik Bienali'nden çekildi. Patir, yaptığı açıklamada ülkesi İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını eleştirirken acil ateşkes çağrısında bulundu.

Kültür Sanat 17 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Ruth Patir, Venedik Bienali'nden çekildi ve ülkesinin yöneticileirne ateşkes çağrısında bulundu.

İsrail’in Gazze saldırılarına tepkiler yükselmeye devam ediyor. Bu kez tepki İsrail’in içinden. İtalya’da ülkesini temsil eden sanatçı Ruth Patir, yılın en önemli sanat etkinliklerinden Venedik Bienali’nden çekildiğini açıkladı. Hatırlanacağı üzere şubat ayından bu yana binlerce Filistin yanlısı aktivist, dünyanın en prestijli uluslararası sanat sergilerinden biri olan Venedik Bienali’nin Gazze’deki savaşı yürüttüğü gerekçesiyle İsrail’i yasaklaması için büyük mücadele vermişti. Ancak bienal yönetimi bu taleplere kulak tıkamış, eleştirileri duymamazlıktan gelmişti.

İsrail adına Venedik Bienali’ne katılan Ruth Patir’in bu hamlesiyse daha şimdiden etkinliğin en çok konuşulan olayı olmayı başardı. Genel açılış için gün sayan bienalde İsrail’in pavyonu, katılımcı sanatçının eylemi doğrutlusunda kilitli kalacak. Sanatçı Ruth Patir, ülkesinin Gazze’ye yönelik saldırılarını eleştirirken acil ateşkes çağrısında bulundu. Ekibiyle birlikte İsrail pavyonuna bir tabela yapıştıran sanatçı Patir, şu notu düştü: “İsrail pavyonunun sanatçısı ve küratörleri, kalıcı ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasına varıldığında sergiyi açacak”

‘Pavyonu kapatmak yapabileceğim tek şeydi’

İsrail’i temsil etmek üzere seçilen sanatçı Ruth Patir, üzerinde çalıştığı sergiyi açmama kararıyla ilgili olarak verdiği bir röportajda “Bunu yapmak hoşuma gitmiyor ama bu yaptığımın önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. Cumartesi günü halka açılacak Venedik Bienali’nin kendisi gibi genç bir sanatçı için büyük bir fırsat anlamına geldiğini ama Gazze’de yaşanan insanlık dramının çok daha önemli olduğunu söyleyen sanatçı sözlerine şöyle devam etti: “İsrail pavyonunu kapatmak yapabileceğim tek eylemdi” Bienaldeki sergi alanını kapatan Patir, pavyonun masraflarının yaklaşık yarısını karşılayan İsrail hükümetine protesto hakkında önceden bilgi vermedi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı saldırıların ilk gününden itibaren sanat dünyası yaşanan dram karşısında sesini yükseltiyor. Grammy ve Oscar ödüllerinde Gazze’de yaşanan katliamları dünyaya duyurmaya çalışan sanatçılar Venedik Bienali ve Eurovision gibi büyük organizasyonların da İsrail’e karşı tavır alması yönünde kampanyalar düzenliyor.

İsrail'in Venedik Bienali'nden men edilmesi için sanatçılardan imza kampanyasıİsrail’in Venedik Bienali’nden men edilmesi için sanatçılardan imza kampanyası

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.