İsrailliler Türk dizilerini boykot teklifine ikna edilemiyor

İsrailli bir sosyal medya hesabı, Türk oyuncuların Filistin'e destek veren paylaşımlarının ardından Türk dizilerine boykot çağrısı yaptı ancak İsraillileri ikna edemedi. 'Hangi diziyi boykot edeceğiz' diye üzülerek soranlar da vardı, sevdiği dizinin oyuncularının ne tepki verdiğini merak eden de...

Kültür Sanat 20 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
İsrail'de Türk dizilerine yoğun ilgi var.

2019’da Haaretz gazetesinde yayınlanan bir haberin başlığı: “Türkler geri döndü ve tüm İsrail’i kendilerine bağımlı hale getirdiler.” Türklerden kasıt Türk dizileri. Haber ‘İstanbullu Gelin’ dizisi üzerinden İsrail’de Türk dizilerinin gördüğü büyük ilgiyi anlatıyor. Görüşü alınan Romiti Sona “En beğendiğim dizi İstanbullu Gelin. Faruk’a (Özcan Deniz) aşığım, gözümü ondan alamıyorum. Tam bir erkek karakterini canlandırıyor” diyor.

Böyle ilgi gören Türk dizileri Hamas-İsrail savaşı nedeniyle İsrail’de hedef haline geldi. 10 bin takipçili ‘Israel’s Main Situation Note’ isimli Instagram hesabı Türk dizilerini boykot çağrısı yaptı. Hatta bu dizilerin İsrail’de yasaklanması istendi. Sebep Türk oyuncuların sosyal medya paylaşımlarında Filistin’e destek vermesi.

Ama bu çağrıya İsraillilerden gelen yorumlar boykotun başlamadan kadük hale geldiğini gösteriyor. Boykot çağrısını yapan hesabı takip eden İsrailli bir kullanıcı “Hangi dizileri boykot edeceğiz? Ben sıkı bir Türk dizi izleyicisiyim” deyip üzgün surat ifadesi kullandı. Bir başka kullanıcı “‘Kulüp dizisi oyuncuları da paylaşım yaptı mı” diye sordu. Böyle onlarca yorum var.

İsrail televizyonlarında Türk dizileri ilk kez 2011’de yayınlanmaya başladı. Kıvanç Tatlıtuğ ile Sedef Avcı’nın başrollerini paylaştığı Menekşe ile Halil ve Halit Ergenç ile Meryem Uzerli’nin rol aldığı, Ortadoğu’da büyük ilgi gören Muhteşem Yüzyıl ülkede yayınlanan ilk yapımlardı. Daha sonra İstanbullu Gelin, Anne ve Kadın dizileri de yoğun ilgi gördü. Boykot çağrısında adı geçen Caner Cindoruk Kadın dizisinde başrol oyuncusuydu.

Gazze katliamına sanat dünyasından tepki: Bu bir insanlık suçu ve utancıdırGazze katliamına sanat dünyasından tepki: Bu bir insanlık suçu ve utancıdır

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.