Handel ve Tanburi Mustafa Çavuş yüzyıllar sonra Yerebatan’da buluştu
Ramazan boyunca İBB'ye bağlı müzeler iftardan sahura ücretsiz ziyaret edilebilecek. Yerebatan Sarnıcı, Şerefiye Sarnıcı, Panorama 1453 Tarih Müzesi, Miniatürk ve Dijital Deneyim Müzesi’ni bir ay boyunca ziyaretçileri ücretsiz ağırlayacak.
İstanbul’un müzeleri Ramazan’da sahura kadar açık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı müzeler iftardan sahura kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ücretsiz ziyaret edebileceği bu müzeler ise Yerebatan Sarnıcı, Şerefiye Sarnıcı, Panorama 1453 Tarih Müzesi, Miniatürk ve Dijital Deneyim Müzesi.
Müzeleri ziyaret edebilemek için Radar İstanbul mobil uygulaması üzerinden QR kod almak gerekiyor.
İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak üzere altıncı yüzyılda inşa edilen Yerebatan Sarnıcı Doğu Roma döneminin önemli sarnıç mimarisi eserlerinden biri olma özelliği taşıyor. Ayasofya’yı da yaptıran İmparator Justinianus dönemi yapısı olan Yerebatan Sarnıcı ya da o dönemdeki adıyla Basilica Cisterna Orta Çağ kuşatmalarında kentin uzun süre direnmesine imkân sağlamıştı. Sarnıcın yaklaşık 100 bin ton su depolama kapasitesi var.
Osmanlı döneminde de bir süre işlevini sürdüren Yerebatan Sarnıcı’nın halk arasında bu isimle anılmasının nedeni suyun içinden yükselen pek çok mermer sütuna sahip olmasıdır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon sonrası 2022’de yeniden ziyarete açılan Yerebatan Sarnıcı hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı. Giriş bölümünde her gün uzun kuyrukların oluştuğu Yerebatan Sarnıcı sanat eserlerinin sergilendiği, belirli aralıklarla ışık gösterilerinin de yapıldığı bir kimlik kazandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ bünyesinde yer alan ve yakın zamanda restore edilen Şerefiye Sarnıcı kentin ilgi gören bir diğer noktası konumunda. Beşinci yüzyılda Doğu Roma İmparatoru 2. Theodosius döneminde inşa edilen yapı uzun bir süre Theodisius Sarnıcı olarak da anıldı. Osmanlı döneminde içinde yer aldığı mahalleden ötürü Şerefiye Sarnıcı olarak anılmaya başlayan yapı 2018’de sona eren restorasyonunun ardından müze olarak ziyarete açıldı.
Türkiye’deki çeşitli yapıtların maketlerinin sergilendiği ve dünyanın en geniş alana kurulu minyatür parkı unvanına sahip olan Miniatürk Ramazan boyunca ücretsiz ziyaret edilebilecek bir diğer nokta. 2003 yılında ziyarete açılan müzede antik dönemden günümüze uzanan tarihsel süreçte Anadolu coğrafyasının öne çıkan mimari eserlerinin maketleri sergilenmekte.