Fatih Sultan Mehmet madalyonu İstanbul’da

Fatih Sultan Mehmet'in madalyonu Panorama 1453 Tarih Müzesi'nde sergilenmeye başlandı. 541 yıl önce İtalyan ressam Costanzo da Ferrara tarafından yapılan madalyon yüzlerce yıl sonra yeniden İstanbul'da. Rönesans ressamı, madalyonu yapmak için Fatih'in davetiyle İstanbul'a gelmişti.

Kültür Sanat 17 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Fatih Sultan Mehmet madalyonu Panorama 1453'te sergilenecek.

Fatih Sultan Mehmet’in madalyonu İstanbul’da. Fatih Sultan Mehmet’in daveti ile İstanbul’a gelen Rönesans sanatçısı Costanzo da Ferrara’nın yaptığı bronz madalya Panorama 1453’te sergilenmeye başlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Londra’dan İstanbul’a getirilen Fatih Sultan Mehmet madalyonunu düzenlenen törenle ziyarete açtı. Hatırlanacağı üzere İBB, Londra’daki açık artırmada Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Cem Sultan ile birlikte resmedildi Bellini tablosunu da satın alıp sergilenmek üzere İstanbul’a kazandırmıştı.

Sultan, ressama poz vermişti

Fatih Sultan Mehmet’in 542 yıl önce poz vererek hazırlattığı Costanzo da Ferrara imzalı madalyon İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla Topkapı’da bulunan Panorama 1453’te ziyarete açıldı. 1450’de Napoli’de dünyaya gelen sonrasında hayatını Floransa’da sürdüren Rönesans sanatçısı Costanzo de Ferrara, tablo çalışmalarının yanı sıra imzasını taşıyan madalyonlarla da ünlenmişti. Fatih Sultan Mehmet’in davetiyle İstanbul’a gelen sanatçı Ferrara, padişahın profilden görüntüsünü bronz madalyona resmetmişti.

Panorama 1453 Tarih Müzesi’nde sergilenecek

Madalyonun sergilenmeye başladığı Panorama 1453 müzesinde açıklamalarda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanı Ekrem İmamoğlu, “Biz, şu anda bu şehrin sahibiyiz, emanetçileriyiz. Dolayısıyla, bize ait olan bu ruhu, nerede olursa olsun yakalamak, onu hissetmek, hatta onun gereğini yerine getirmek, bu topraklara olan sorumluluğumuzun esas çıkış noktasıdır” dedi.

Entelektüel birikimiyle tarihçiler tarafından sürekli örnek gösterilen Fatih Sultan Mehmet hakkında açıklamalarına devam eden İmamoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Fatih Sultan Mehmet, hepimiz için çok değerli bir insan, değerli bir padişah, Türk tarihi için muazzam bir komutan, bir lider. İstanbul’un fethini 21 yaşında bize yaşatan, tarihe parmak basmış, iz bırakmış genç bir lider aynı zamanda. Aynı zamanda, o çağa göre değişimin öncüsü. Birçok konuda ilki, yeniliği yapan, kazandıran bir lider. Her yönüyle ele alınması gereken bir insan Fatih Sultan Mehmet”.

Gustav Klimt tablosu rekor kırmaya hazırlanıyorGustav Klimt tablosu rekor kırmaya hazırlanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.