İstanbul Müzik Festivali Günlüğü: Anne-Sophie Mutter sahnede

İstanbul Müzik Festivali, yıldız bir ismi ağırlıyor. Yaşayan en büyük keman virtüözlerinden biri kabul edilen Anne-Sophie Mutter bu akşam Atatürk Kültür Merkezi'nde sahne alacak. Genç isimlerden oluşan Mutter's Virtuosi'nin de sahnede yer alacağı konserde ağırlıklı olarak barok besteler yer alıyor.

Kültür Sanat 13 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Anne-Sophie Mutter, 51. İstanbul Müzik Festivali'nin yıldız ismi.

İstanbul Müzik Festivali Anne-Sophie Mutter’i ağırlıyor. Bu yıl 51.si düzenlenen İstanbul Müzik Festivali’nin yıldızlarından biri olan Anne-Sophie Mutter, heyecanla beklenen performansı için bu akşam Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) sahne alacak. Yaşayan en önemli keman virtüözlerinden biri olarak kabul edilen Alman müzisyene bu özel konserde kendi adıyla anılan ‘Mutter’s Virtuosi’ eşlik edecek.

İstanbul Müzik Festivali’nde Mutter fırtınası

Anne-Sophie Mutter, 60. yaşını kutlamak için Avrupa kentlerini turnelediği seyahatinin İstanbul ayağında bu akşam barok başyapıtlarla festivale konuk oluyor. Daha 14 yaşındayken efsane şef Herbert von Karajan yönetimindeki Berlin Filarmoni Orkestrası ile aynı sahneyi paylaşan Anne-Sophie Mutter’ın filmlere konu olabilecek hikâyesinden daha 10 Haber’de bahsetmiştik. Anne-Sophie Mutter günümüzde özellikle barok dönem besteci Antoni Vivaldi denince akla ilk gelen isimlerden biri.

En son 2012 yılında yine bir İstanbul Müzik Festivali organizasyonu için şehre gelen Anne-Sophie Mutter, 11 yıllık bir aradan sonra yeniden İstanbul’da. Araya bu denli uzun bir zaman dilimi girince heyecan da artarak katlanıyor elbette. Üstelik geçen 11 yılda Türkiye’nin ve dünyanın yaşadıklarını da düşünecek olursak…

Gelelim konserin repertuvarına. 51. İstanbul Müzik Festivali’nde eğitim hayatlarını desteklemek amacıyla destek sağladığı genç müzisyenlerden kurulu ‘Mutter’s Virtuosi’ il sahneye çıkacak olan Alman kemancı, performansına bir Antonio Vivaldi bestesi ile başlayacak. Mutter’in bir Vivaldi bestesiyle bu özel buluşmaya başlaması elbette şaşırılacak bir şey değil. Onu keşfeden ve Berlin Filarmoni Orkestrası’nın bir parçası haline getiren ünlü şef Herbert von Karajan ile birlikte unutulmaz Vivaldi kayıtlarına imza atan Mutter, konserde bu kez İtalyan bestecinin ‘Üç Keman için Konçerto’ eserini genç müzisyenlerle birlikte seslendirecek.

Antoni Vivaldi’den sonra sırada bu kez sadece barok dönemin değil, tüm müzik tarihinin en büyük bestecilerinden Johann Sebastian Bach var. Bach’ın ‘1 nolu Keman Konçertosu’nun ardından bu kez sırada 20. yüzyılın önemli bestecilerinden André Previn’in ‘Nonet’ adlı eseri var. Konser, aynı zamanda eserin Türkiye’deki ilk icrası olma özelliği de taşıyor. Çağdaş dönem eserinden sonra Mutter ve topluluğu bir başka Bach bestesi olan sanatçının şaheseri ‘3 nolu Brandenburg Konçertosu’nu seslendirecek. Konser de son olarak aynı zamanda şampiyon bir eksrimci olan Fransız besteci Joseph Bologne, Chevalier de Saint-George’un ‘2 nolu Keman Konçertosu’ müzikseverlerle buluşacak.

Farklı tarihlerde dört kez Grammy kazanan Anne-Sophie Mutter, Fransa’dan Legion d’Honneur nişanı almıştı. Müzik dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olarka kabul edilen Echo Klassik’i de iki kez kazanan 1963 doğumlu Anne-Sophie Mutter, aralarında Almanya, Polonya, Romanya ve Japonya gibi ülkelerin yer aldığı pek çok devletten nişanla onurlandırıldı. Alman müzisyen 1703 ve 1710 yıllarına ait iki Stradivarius keman kullanıyor.

Avi Avital: Türk müziği ilham kaynaklarımdan biriAvi Avital: Türk müziği ilham kaynaklarımdan biri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.