İstanbul Tiyatro Festivali Beyoğlu’nu ele geçiriyor

Herkesin festival heyecanı kendine tabii ama 27. İstanbul Tiyatro Festivali'nin başka bir kalp çarpıntısı var. Festival bu sene, kültür sanatın merkezi Beyoğlu'nu tekrar 'ele geçiriyor'. Caddenin tarihi mekanlarında geçmiş ile bugün arasındaki bağları sorgulayan ve anlamlandıran oyunlara buyurun.

Kültür Sanat 1 Kasım 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Herkesin festival heyecanı kendine tabii ama 27. İstanbul Tiyatro Festivali’nin başka bir kalp çarpıntısı var. Festival bu sene, kültür sanatın merkezi Beyoğlu’nu tekrar ‘ele geçiriyor’. Biz değil, İstanbul Tiyatro Festivali küratörü, tiyatrocu Işıl Kasapoğlu söylüyor bunu.

Beyoğlu’na, İstiklal Caddesi’ne yayılan festival, semtin cıvıltısına tiyatronun sihrini katıyor. Bu senenin alt temalarından biri “Festival İstiklal’de.” Seçkide, caddenin tarihi mekanlarında geçmiş ile bugün arasındaki bağları sorgulayan ve anlamlandıran oyunlar yer alıyor. Galatasaray Lisesi, Notre Dame de Sion, Saint Benoît Metro Han, Atlas 1948 Sineması, Hope Alkazar, Büyük Zarifi Apartmanı ise bu senenin mekanlarından bazıları. Biletleri satışa çıkan festival programının tamamı İKSV’nin web sitesinde, https://tiyatro.iksv.org/tr/program adresinde.

“Festival coşkusu Beyoğlu’nda yaşanır” deyip yolunu Beyoğlu’na düşürmek isteyenler buyursun: ‘Festival İstiklal’de!’

Ayazmanın Yılanı

Yıllardır sinema ve televizyon dizilerinde izlediğimiz ödüllü senarist ve oyuncu  Ercan Kesal ilk kez tiyatro sahnesinde. Kesal hem yazıp hem de oynadığı ‘Ayazmanın Yılanı’nda bozkırın ortasına doğmuş bir esnaf çocuğunun, aklı karışık bir ergenin, mecburi hizmette yaşlanmış bir hekimin gözünden bir Anadolu masalı anlatıyor. Kesal oyunu, “Sert bir masal, biliyorum ama Akiro Kurosawa gibi yapacağım, fonda neşeli bir çocuk şarkısı çalacak” diyerek anlatıyor. Berfin Zenderlioğlu’nun yönettiği oyun, hikayeleri unutmamanın, hatırlamanın, anlatmaya devam etmenin adalet duygusuyla bir ilgisi olup olmadığı sorusunun peşinden gidecek.

Bu sorulara ortak olmak isteyenler detaylı bilgi ve bilet almak için tıklayabilir.

📌’Ayazmanın Yılanı’ 4 Kasım Cumartesi saat 20.00’de ve 5 Kasım Pazar 18.00’de Atlas 1948 Sineması’nda.

Büyük Zarifi Apartmanı

Pembe Çıkmazı’nda 150 yıllık bir apartmandayız. Burası Abdülaziz ve II. Abdülhamit dönemlerinde İstanbul’un en varlıklı ailelerinden Zarifilerin yaptırdığı Büyük Zarifi Apartmanı. Kapı aralığından duyulan melodiler, sıva çatlaklarından dökülen hikâyeler, döşeme gıcırtılarından sızan hatıralar da eşlik edecek izleyicilere. Umulmadık başka misafirler de…

Genç aktivist Aslan katıldığı bir eylemden kaçıp oğlunu bekleyen Leandros’un kapısını yana yakıla çalarken, üst katın kapısını açık bulan Rodoslu turist Elefteria, Serap’ın misafiri olur ister istemez. Peki çatı katında yalnız yaşayan, bir zamanların Rebetiko şarkıcısı Hrisula’nın kapısı sıkı sıkıya kapalıyken onun misafiri kim ya da kimler olabilir, zira içeriden şarkılara karışan konuşmalar?

2022’de prömiyeri İstanbul Tiyatro Festivali’nde yapılan ‘Koleksiyoncu’daki rolü ile Direklerarası Tiyatro Ödülü’nü kazanan İlyas Özçakır festivale bu kez kendisinin tasarlayıp yönettiği ‘Büyük Zarifi Apartmanı’ ile dönüyor. Mekâna özgü bu projede Büyük Zarifi Apartmanı  tarihi gerçeklerle harmanlanan kurmaca hikâyelerin sahnesine dönüşüyor. Festival seyircisine de apartmana konuk olmak kalıyor. ‘Büyük Zarifi Apartmanı’na konuk olmak isteyenler detaylı bilgi ve bilet almak için tıklayabilir.

📌Oyun, 1 Kasım Çarşamba saat 17.00 ve 20.00’de; 2 Kasım Perşembe saat 17.00 ve 20.00’de, 3 Kasım Cuma saat 17.00 ve 20.00’de, 4 Kasım Cumartesi saat 13.00 ve 16.00’da, 5 Kasım Pazar ise saat 13.00 ve 16.00’da Büyük Zarifi Apartmanı’nda. İKSV ve bilet sayfasında apartmanın konum ve adres bilgileri de yer alıyor.

Annemden Kalan Gül Ağacı Masanın Üzerinde Çaydanlık Beyaz Bir İz Bıraktı

1875’te açılan dünyanın en eski ikinci metrosu Tünel’in istasyon binası olan Metrohan, mekana özgü bu performatif enstalasyon ile bir yazarın çalışma odasına, bir müze/eve dönüşüyor. Ferdi Çetin’in kaleminden çıkan dumanı üstünde metni Kayhan Berkin yönetiyor. Metrohan’ın tarihi dokusunun içinde, Nişantaşı’nda bir eve, bir anne-kızın öyküsüne ışınlanacağız. Mekana özgü performatif bir enstalasyon olan oyun, bir rüya atmosferinde anların, imgelerin ve duyguların peşinden gidiyor. Karşımızda deneyimli oyuncular Nergis Öztürk, Okan Urun, Ayşe Lebriz Berkem ve Kayhan Berkin olacak.

📌Oyun 2 ve 3 Kasım’da 20.00’de, 4 ve 5 Kasım’da 18.00’de Hope Alkazar’da. Detaylı bilgi ve bilet almak için tıklayınız. 

Sahnede Nihal Yalçın ve Onur Berk Arslanoğlu var.

Çirkin

Bin yıllardır yaşayan, çirkin bir mahluk Şiva. Kendisiyle birlikte lanetlenerek ölümsüzlük cezasına çarptırılan tavukla beraber geçmiş ve bugün arasında geziyor. Zamanın dışına atılmış bu iki karakter bir yandan didişiyorlar bir yandan da izleyicilere Anadolu’nun gelenek ve masallarından ilham alan gerçeküstü bir ihanet hikayesi anlatıyorlar. Firuze Engin’in kaleme aldığı ‘Çirkin’i, Güray Dinçol yönetiyor. Sahnede ise Nihal Yalçın ve Onur Berk Arslanoğlu karşımızda. Anlatı tiyatrosu ile dijital enstalasyonu birleştiren oyun, festivalin yeni mekanlarından Alkazar Sineması’nda izleyicilerle buluşacak.

‘Çirkin’ ile bir zaman yolculuğuna çıkmak isteyenler detaylı bilgi ve bilet almak için tıklabilir.

📌 Oyun 2 ve 3 Kasım’da 20.00’de, 4 ve 5 Kasım’da 18.00’de Hope Alkazar’da. 

Işıl Kasapoğlu: Festivalle Beyoğlu'nu tekrar ele geçiriyoruzIşıl Kasapoğlu: Festivalle Beyoğlu’nu tekrar ele geçiriyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.