Mehmet Birkiye: Tiyatro festivali bize öyle bir kapı açtı ki, müteşekkirim

25 Ekimde başlayacak olan ve geçtiğimiz günlerde programı açıklanan 27. İstanbul Tiyatro Festivali'nin bu yılki Onur Ödülü Mehmet Birkiye'ye takdim edildi. Ödülünü İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın elinden alan Birkiye "Yüreğimi bir tebessüm sardı, bunu saklayamam" dedi.

Kültür Sanat 5 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Mehmet Birkiye'ye Onur Ödülü'nü Bülent Eczacıbaşı takdim etti.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği 27. İstanbul Tiyatro Festivali için geri sayım devam ediyor. Türkiye’nin yanı sıra yurt dışından da yapımların yer alacağı festival, 25 Ekim- 25 Kasım tarihleri arasında şehrin farklı mekânlarında tiyatroseverlerle buluşacak. Festival başlamak için gün sayarken, dün akşam The Marmara’da gerçekleşen özel buluşmada program detayları kamuoyu ile paylaşılırken bu yılın Onur Ödülü’ne değer görülen yönetmen, oyuncu ve akademisyen Prof. Mehmet Birkiye ödülü İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı tarafından takdim edildi.

1986’dan 2011’e kadar İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda sahne hocası; 1971’den 2011’e kadar Kent Oyuncuları’nda oyuncu ve yönetmen olarak çalışan Mehmet Birkiye, Kent Oyuncuları, Tiyatro Gerçek, İstanbul Devlet Tiyatrosu, Tiyatro Pangar İBB Şehir Tiyatroları gibi ödenekli ve özel tiyatrolarda 30’a yakın oyun yönetti. Birçok oyunda Yıldız Kenter’in yönetmen yardımcısı olarak görev aldı. Oyunculuk kariyeri boyunca, 40’a yakın tiyatro oyununda ve çeşitli sinema-TV projelerinde yer aldı; hem oyuncu hem de yönetmen olarak çok sayıda tiyatro ödülüne değer görüldü.

Ajandanıza not alın: 27. İstanbul Tiyatro Festivali'nde yok yok!Ajandanıza not alın: 27. İstanbul Tiyatro Festivali’nde yok yok!

‘İstanbul Tiyatro Festivali’ni sevelim sevdirelim’

Mehmet Birkiye gecede yaptığı konuşmasına “1997’den bu yana bu ödülün verildiği ustalara bakınca yüreğimi saran tebessümü saklamam, mümkün değil. Özellikle de 1997’de bu ödülü alan hocam Yıldız Kenter’i düşündükçe… Bildiğim tiyatronun güvenli sınırlarının dışına ilk defa 1975’te İstanbul Festivali kapsamında Rumeli Hisarı’nda sahnelenen The New Shakespeare Company’nin ‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’nın açtığı kapıdan çıktım. Ve bu kapı 1989 yılından sonra İstanbul Tiyatro Festivali ile daha da yoğunlaşarak doğuya, batıya, kuzeye, güneye açıldı. İstanbul Tiyatro Festivali’nin açtığı o kapıdan giren birçok yönetmeni, tiyatroyu takip ediyorum. Bir tiyatrocu olarak müteşekkirim. Ancak festivalin nasıl tarif edeceğimi bilemediğim bir özelliği daha var. Bizi Dionysos’un ateşine bağlayan ritmi. Genç yaşlı binlerce tiyatroseverle bu ritmin paydasında buluşmak heyecan verici. O nedenle İstanbul Tiyatro Festivali’ni sevelim, sevdirelim” dedi.

Mehmet Birkiye’nin Onur Ödülü aldığı 27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim’de Pina Bausch’un ‘Cafe Müller’ gösterisiyle başlayacak. Festivalin biletleri 8 Eylül’de satışa çıkacak. Öğrenciler festivalde bu yıl yine 10 TL’lik Eczacıbaşı Genç Bilet uygulamasından faydalanabilecek.

Henüz 14 yaşında ama piyanonun efsanesiyle aynı sahnede: İlyun Bürkev'i takdimimizdirHenüz 14 yaşında ama piyanonun efsanesiyle aynı sahnede: İlyun Bürkev’i takdimimizdir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.