İstanbul Tiyatro Festivali Almanya’dan Japonya’ya perde açacak

28. İstanbul Tiyatro Festivali festival coşkusunu ateşleyecek sürpriz iki oyun duyurdu. Schaubühne Berlin yapımı ‘III. Richard’ ve Japon Butoh dansının büyük ustası Ushio Amagatsu imzalı ‘Utsushi’ izleyicilerle buluşacak.

Kültür Sanat 25 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Çağdaş tiyatronun dehalarından Thomas Ostermeier’in yönettiği Schaubühne Berlin yapımı ‘III. Richard’ ve Japon Butoh dansının büyük ustası Ushio Amagatsu imzalı ‘Utsushi’ 28. İstanbul Tiyatro Festivali'nde.

28. İstanbul Tiyatro Festivali’nin perdelerini açmasına epey süre var ancak iki hit oyun duyurusuyla festival coşkusunun fitili ateşlendi. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen festivalde çağdaş tiyatronun dehalarından Thomas Ostermeier’in yönettiği Schaubühne Berlin yapımı ‘III. Richard’ ve Japon Butoh dansının büyük ustası Ushio Amagatsu imzalı ‘Utsushi’ izleyicilerle buluşacak.

Schaubühne Berlin 10 yıl sonra ‘III. Richard’ ile festivale dönüyor

Schaubühne Berlin, sahneye koyduğu her eser izleyiciler tarafından büyük coşkuyla karşılanan Thomas Ostermeier yönetiminde bir topluluk. Üstelik İstanbul izleyicisi Schaubühne Berlin’e aşina. ‘Nora Bir Bebek Evi’, ‘Hamlet’ ve ‘Bir Halk Düşmanı’ yapımlarıyla İstanbul Tiyatro Festivali’ne konuk olan ekip 10 yılın ardından festivale bir başyapıtla dönüyor.

2012’de Hamlet rolündeki performansıyla İstanbullu tiyatroseverlerin karşısına çıkan Lars Eidinger bu defa  III. Richard olarak sahnede. Eleştirmenlerin “karanlıkta bile parlıyor” diyerek övdüğü Eidinger tüm çekiciliğiyle seyirciyi kralın suçlarına ortak edecek.

Festivalde bir ilk: Sankai Juku ilk kez İstanbul’da

Festivalin bir diğer sürprizi Japon Sankai Juku topluluğu. Ekip Japonya’nın evrensel kültür mirasına hediyelerinden butoh dansının en çarpıcı örneklerinden biri olan Utsushi’yle festivale konuk olacak. Sahnede dans eden altı beyaz figür yalnızca etkileyici bir görsellik sunmuyor, mutluluk, üzüntü, acı ve umutla dolu, insanlığa dair incelikli bir hikâye de anlatıyor.

Amagatsu’un özgün görsel dili sahnede sadece bedenleri değil, ruhları da harekete geçiriyor ve insan doğasının gizemlerine eğilen koreografi, izleyicilerin duygularında yankı buluyor. 1980’lerin başında butoh dansını Avrupa’ya tanıtan Ushio Amagatsu mart ayında hayata veda edene kadar topluluğu Sankai Juku ile çıktığı turnelerle bu dans türünün tüm dünyada büyük bir hayran kitlesi edinmesini sağladı. Uluslararası festivallerden gelen yoğun istek üzerine yaratılan Utsushi, Amagatsu’nun 45 yıllık sanatının özünü yansıtan bir retrospektif olduğu gibi kendi içinde bütünlüklü yeni bir eser. 1980’lerden bu yana tüm dünyada fırtınalar estiren Sankai Juku Japonya ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıldönümü vesilesiyle ilk kez Türkiye’ye gelecek, 28. İstanbul Tiyatro Festivali’nde sahnelenecek.

22 Ekim – 19 Kasım 2024 arasında düzenlenecek 28. İstanbul Tiyatro Festivali Türkiye ve dünyadan birçok yapımı tiyatroseverlerle buluşturacak. Programda yer alan iki büyük gösterinin açıklanmasının ardından küratörlüğünü Mehmet Birkiye’nin üstlendiği festival programının tamamı eylül ayında duyurulacak.

📌‘Utsushi’ 24 ve 25 Ekim’de; ‘III. Richard’ ise 18 ve 19 Kasım’da Zorlu PSM’de sahnelenecek. Gösterilerin biletleri 2 Temmuz’da Passo’da satışa sunulacak. Biletler passo.com.tr, Passo mobil uygulaması Passo perakende noktalarından satın alınabilecek. Öğrenciler ise 20 TL’lik Eczacıbaşı Genç Bilet uygulamasından faydalanabilecek.

Soğuklar: Şefim ‘soğuklar’ hazır mı?Soğuklar: Şefim ‘soğuklar’ hazır mı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.