İsviçre’den Türkiye’ye jest: 100. yıl şerefine beste

100. yıl için bir yeni beste daha. İsviçreli besteci François Lindemann'ın 100. yılı onuruna bestelediği eser, CSO Ada Ankara'da Cem'i Can Deliorman yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından seslendirildi.

Kültür Sanat 14 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Cumhuriyetin 100. yılı şerefine bir beste daha dinleyiciyle buluştu. CSO Ada Ankara’da dün akşam gerçekleşen konserde İsviçreli besteci François Lindemann’ın eseri prömiyerini yaptı. İsviçre’nin Ankara Büyükelçiliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen konserde eseri Cem’i Can Deliorman yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından seslendirildi. Eser, Ankara’daki prömiyerin ardından 27 Kasım’da İstanbul’da seslendirilecek.

100. yıl bestesinin CSO Ada’da düzenlenen dünya prömiyerine, İsviçre Ankara Büyükelçisi Jean-Daniel Ruch,  müzisyen François Lindemann’ın yanı sıra dünyaca ünlü perküsyon sanatçısı Okay Temiz ve çok sayıda davetli katıldı. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı münasebetiyle müzisyen Lindemann’ın bestelediği eserin, iki ülke arasındaki dostluğun da bir simgesi olması amaçlanıyor.

İsviçre, Türkiye’nin 100. yılına kalıcı bir eser sunmak istedi

Prömiyer öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Büyükelçisi Ruch, iki ülkenin, Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana yakın ilişkilere sahip olduğunu belirterek “Mustafa Kemal Atatürk’ün 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’i ilan etmesinin ardından İsviçre Türkiye’yi hızla tanımış ve birkaç yıl sonra da yeni başkent Ankara’da Büyükelçiliğini açmıştır” dedi.

Büyük bir Türk diasporasının onlarca yıldır ülkelerinde yaşadığını ve ülkenin siyasi hayatında aktif rol oynadığını söyleyen Ruch, “İsviçre aynı zamanda Türkiye’deki en büyük 8. yatırımcıdır ve burada binlerce istihdam yaratan 300’den fazla şirketle temsil edilmektedir.” dedi. Ruch, ülkesinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı için kalıcı bir şey sunmak istediğini vurgulayarak konuşmasını şu sözlerle tamamladı: Böylece iki millet arasındaki bağları ve uzun dostluğumuzu sembolize edecek özel bir eser bestelendi.

Atatürk, Mozart ve Adnan Saygun'un başyapıtlarıyla anıldıAtatürk, Mozart ve Adnan Saygun’un başyapıtlarıyla anıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.