İtalyan vekilden Torino’daki müzenin müdürüne suçlama: Solcusun

İtalya'da bir garip suçlama. Kuzey Ligi milletvekili, Torino Mısır Müzesi Müdürü'nü İtalyan ve Hristiyan karşıtı olmanın yanı sıra solcu olmakla da suçladı. Milletveki Andrea Crippa, müze müdürünü İtalyan-Arap diyaloğunu geliştirmeye çalıştığı için de eleştirirken görevden alınmasını talep etti.

Kültür Sanat 23 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

İtalyan milletvekili Andrea Crippa, Torino’daki bir müze müdüründen şikayetçi. Kuzey Ligi vekili Crippa, kentteki Mısır Müzesi müdürünün İtalyan karşıtı ve solcu olmakla suçladı. Müze müdürü Christian Greco’nun solcu bir yönetici olduğunu söyleyen Crippa, müdürün, müzeyi “İtalyanlara ve Hıristiyanlara karşı ideolojik ve ırkçı bir şekilde” yönettiğini de suçlamalarına ekledi.

Müze müdürü İtalyan karşıtı olmakla suçlanıyor

İtalya’nın en prestijli müzelerinden biri olan Torino Mısır Müzesi’nin “İtalyan karşıtı” olduğunu idda eden Crippa, müze müdürünün görevden alınması için Başbakan Giorgia Meloni’ye de çağrıda bulundu. İtalya’da iktidar ortağı olan Kuzey Ligi’nde etkili bir konumda yer alan Andrea Crippa, müze müdürünü İtalyan-Arap diyaloğunu artırmaya yönelik olarak faaliyete geçirdiği uygulama nedeniyle de eleştiriyor.

Torino’nun prestijli müzesinde 2018 yılından bu yana İtalyan ve Arap kültürleri arasında diyaloğu artırmak amacıyla özel bir uygulama söz konusu. Arapça konuşan ülkelerden gelen turistler müzeyi indirimli bir fiyattan gezebiliyor. Kuzey Ligi’nden Andrea Crippa bu uygulamaya da sert bir şekilde karşı çıkıyor. Başbakan Giorgia Meloni de muhalefette olduğu dönemde müzenin bu uygulamasını “aptalca” olarak nitelendirmişti.

Torino’nun en ünlü müzesi

Torino’daki müzenin müdürü Christian Greco’nun bir an evvel istifa etmesi gerektiğini savunan milletvekili Andrea Crippa aksi takdirde ellerinden ne gelirse yapacaklarını vurguladı. Crippa bu uğurda İtalya Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano’ya da bu konuda sürekli baskı yapacaklarını hatırlattı.

2022’de 900 binden fazla kişi Torino Mısır Müzesi’ni ziyaret ederken pandemi öncesi seviyelere göre %6.3’lük bir artış yaşandı. Kentte en çok ilgi gören turistik noktalardan biri olan müze, eleştirilerin hedefindeki Christian Greco’nun yönetiminde ziyaretçi sayısını artırmaya devam ediyor. Kuzey Ligi’nden Crippa’nın istifasını talep ettiği Greco konu hakkında şu ana kadar bir açıklama yapmadı.

Soprano Anna Netrebko kendisini işten kovan Metropolitan Opera'ya dava açtıSoprano Anna Netrebko kendisini işten kovan Metropolitan Opera’ya dava açtı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.