İzlanda’nın Eurovision temsilcisi Filistinli Bashar Murad

Eurovision'da İsrail gerginlik devam ediyor. Ülke adına yarışmaya katılacağı açıklanan 'October Rain' şarkısının siyasi söylem içeridiği tartışılrken İzlanda'dan yeni bir adım geldi. Ülkeyi Filistinli popstar Bashar Murad temsil edecek.

Kültür Sanat 2 Mart 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
İzlanda'yı Eurovision'da Bashar Murad temsil ederken İsrail adına da Eden Golan yarışacak.

İsveç’in Malmö kentinde gerçekleştirilecek Eurovision Şarkı Yarışması’na iki ay kaldı. Yarışmaya İsrail’in katılıp katılamayacağı haftalardır tartışma konusu. Pek çok ülkenin yarışmacısı İsrail’in, tıpkı geçmişte Rusya’ya yapıldığı gibi diskalifiye edilmesi gerektiğini savunuyor. Eurovision yönetimiyse nihai kararını İsrail adına katılacağı açıklanan şarkının siyasi olup olmadığını tespit ettikten sonra verecek. ‘October Rain’ şarkısıyla yarışmaya katılacağını duyuran İsrail’e bu parçanın siyasi olduğu eleştirileri geliyor. Organizasyon yetkilileri İsrail’in sunacağı alternatifleri değerlendirirken İzlanda’dan dikkat çeken bir adım geldi.

Eurovision’da bir Filistinli

Eurovision’da İzlanda’yı bu sene Filistinli popstar Bashar Murad temsil edecek. Yarışmada seslendireceği şarkının klibini de yayınlayan Murad da tartışılacak gibi. Zira şarkının klibinde Filistin direnişinin sembolleri yer alıyor. 31 yaşındaki müzisyen ‘Intifada on the Dance Floor’ şarkısıyla büyük bir ün kazanmıştı.

Bashar Murad The Times’a verdiği demeçte, “Bu benim Kudüs’te yaşama ve işgal altında doğma, diğer Filistinlilerden ayrı tutulma ve onlara ulaşmak için kontrol noktalarından geçmek zorunda kalma ve Gazze’ye seyahat edememe konusundaki kişisel deneyimim. Müziğin ve sanatın gücüne inanıyorum ve kişisel deneyimlerimi ifade ederek umarım daha geniş bir mesajı da ifade edebilirim.” dedi. Murad’ın ‘Wild West’ şarkısının video klibi, yarışmayı Ortadoğu’daki çatışmaya atıfta bulunmaktan uzak tutmak isteyen Eurovision organizatörleri için yeni bir krizin habercisi olabilir. İsrail’in yarışmadan diskalifiye edilip edilmeyeceği önümüzdeki günlerde belli olacak.

Euphoria oyuncusu Hunter Schafer Gazze'ye destek eylemlerinde gözaltına alındıEuphoria oyuncusu Hunter Schafer Gazze’ye destek eylemlerinde gözaltına alındı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.