James Cameron’un yapımcısı öldü: O benim yarım, Avatar’ın da kalbiydi

Kültür Sanat 9 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Yönetmen James Cameron ve 30 yılı aşkın bir süredir yakın dostu olan yapımcı Jon Landau.

‘Avatar’, ‘Avatar: Suyun Yolu’ ve ‘Titanic’… Bu üç film tüm zamanların en çok izlenen yapımları. Üçünün de yönetmeni James Cameron. Bu üç filmin bir başka ortak özelliği ise yapımcısı: Jon Landau. O aslında Cameron’ın da sağ koluydu. Bir yılı aşkın süredir kanser tedavisi görüyordu. Maalesef. Landau mücadeleyi kaybetti.

James Cameron günde 20 kere konuştuğu 31 yılık yakın arkadaşının arkasından duygusal bir mektup kaleme aldı. Okura takdimimizdir.

“Sadece film yapmadık, bir aile kurduk’

“Büyük bir üretici olan Landau sinemanın gücüne inanarak aramızdan ayrıldı. Filmleriyle olduğu kadar engin cömertliğiyle de hatırlanacak. Jon Landau ile 31 yıl boyunca çalıştım ve onun bir kez bile moralinin bozuk olduğunu görmedim. Yaptığı her işi keyif alarak yönetirdi.

Birlikte tırmandığımız en büyük dağ, daha çok Manhattan Projesi’ne benzeyen bir yapım olan ‘Avatar’dı… İlerledikçe yeni formlar uyduruyorduk. Hikâye anlatmak için yepyeni bir metodolojide ustalaşıyorduk. Jon her zaman olduğu gibi yine her şeyini projeye verdi. Olağanüstü bir şey yaptığımıza ve bir şekilde galip geleceğimize olan inancını hiç kaybetmedi. Bu süreçte sadece bir film yapmakla kalmadık aynı zamanda da bir aile kurduk. Jon mizahı, cömertliği ve insanlara değerli olduklarını hissettirme konusundaki muazzam kapasitesiyle Avatar ailesinin kalbiydi”

‘Jon benim sağ kolumdu, ben de onun’

“Jon benim sağ kolumdu, ben de onun. Sadece en yakın iş ortağı değil, aynı zamanda en yakın arkadaş olduk. Ona son mesajım sadece onu sevdiğim değil aynı zamanda günlük diyaloğumuzu özlediğim oldu. Günde belki yirmi kez konuşurduk. Karşımıza çıkan her sorunu çözerdik. Jon hatalı olduğumda bunu bana söyleyecek güce sahipti ve ben de yıllar içinde onun haklı olduğuna güvenmeyi öğrendim.

‘Avatar: Suyun Yolu’nu teslim etmek için pandemi boyunca birlikte savaştık. Birlikte her şeyi çözebileceğimizi düşündük. Ama hayatın kendi kırılganlığını çözemezsiniz. Birlikte geçirdiğimiz her yıl, her gün, her dakika için minnettarım. Bana olan inancı ve ortaklığıyla başardıklarımız için minnettarım. Kendimden bir parça koptu. Ancak kurduğu ve liderlik ettiği muhteşem ekip hala duruyor ve biz kendimizi Jon’un mirasını yerine getirmeye adayacağız. Sadece gelecek filmleri değil, Avatar ve Lightstorm ailesini birbirine bağlayan sevgi ve bağı da.”

'Sağ tarafımıza her baktığımızda onu hatırlayacağız'‘Sağ tarafımıza her baktığımızda onu hatırlayacağız’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.