Japon sanatçı Chiharu Shiota ‘Dünyalar Arasında’yla İstanbul Modern’de

İstanbul Modern Japon sanatçı Chiharu Shiota’nın sergisine hazırlanıyor. Chiharu Shiota: Dünyalar Arasında adlı sergi 6 Eylül 2024’te sanatseverlerle buluşacak.

Kültür Sanat 13 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

İstanbul Modern eylülde Japonya’dan bir sanatçıyı ağırlamaya hazırlanıyor. Japonya ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. Yıldönümü kapsamında, Chiharu Shiota’nın İstanbul Modern için özel olarak ürettiği geniş ölçekli bir yerleştirme müzede sergilenecek. Chiharu Shiota: Dünyalar Arasında adlı sergi Japonya Büyükelçiliği ile Japonya İstanbul Başkonsolosluğu işbirliği ve Arnica’nın desteğiyle gerçekleşiyor. 6 Eylül’de kapılarını ziyaretçilere açacak sergi 20 Nisan 2025’e kadar devam edecek.

İnsan deneyimi sanatçının odağında

İstanbul Modern şef küratörü Öykü Özsoy Sağnak ve asistan küratör Yazın Öztürk tarafından hazırlanan Chiharu Shiota: Dünyalar Arasında başlıklı sergi sanatçının performans, video, yerleştirme ve resim gibi çeşitli ifade biçimlerinde sıklıkla kullandığı hafıza, varoluş, göç, yolculuk ve insan deneyimi gibi konuları odağına alıyor.

Shiota sergiye de adını veren “Dünyalar Arasında” başlıklı büyük ölçekli yerleştirmesini Asya ve Avrupa’nın kesişiminde bulunan İstanbul’un konumundan yola çıkarak üretiyor. Japonya’yı 2015 yılında Venedik Bienali’nde temsil eden Chiharu Shiota’nın İstanbul Modern’de sergilenecek yerleştirmesi, sanatçının kişisel ve kolektif hafızayla ilişkilendirdiği bireysel hikâyeleri keşfetme fırsatı sunuyor.

Shiota çok yönlü bir sanatçı

Ayakkabı, anahtar, yatak, sandalye ve elbise gibi sıradan nesneleri toplayarak ve bunları iplikten oluşturduğu devasa yapılarla sararak hafıza ve bilinç kavramlarını yeniden tanımlayan Chiharu Shiota 1972’de Osaka’da doğdu. Çalışmalarına Berlin’de devam eden Shiota yerleştirmeleriyle “yokluk içinde varlık” hissini araştırırken heykellerinde, çizimlerinde, performans videolarında, fotoğraflarında ve tuvallerinde de insanın varoluşuyla ilişkilendirdiği soyut duyguları gözler önüne seriyor. Sanatçı bugüne kadar Aichi Trienali (2022), Oku-Noto Uluslararası Sanat Festivali (2017) Sidney Bienali (2016), Echigo-Tsumari Sanat Trienali (2009) ve Yokohama Trienali (2001) gibi birçok uluslararası sergide yer aldı.

Mike Berg insanlığa Sultanbeyli'den soruyor: Buraya Nasıl Geldik?Mike Berg insanlığa Sultanbeyli’den soruyor: Buraya Nasıl Geldik?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.