Japon yazar yapay zeka konulu romanını yapay zeka ile yazmış

Japon yazar Rie Kudan yapay zekanın günlük hayatın vazgeçilmez hale gelişini anlatan bir roman yazdı. Kitabı kusursuz bulundu, ödül aldı. Ancak ödül töreninde romanın bir kısmını yapay zeka yardımıyla yazdığını açıklayınca yeni bir tartışma başladı.

Kültür Sanat 22 Ocak 2024
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Yapay zekanın kullanım alanları sınırsız. Günümüzde her an her yerde karşımıza çıkıyor. Konuya dair etik tartışmalar da aldı başını gitti. Hatta Hollywood Yazarlar Birliği’nin greve gitme nedenlerinin başında yapay zeka kullanımı geliyordu. Konuyla ilgili tartışmalar devam ediyor ve görünen o ki uzun süre de devam edecek.

Jüri romanı ‘kusursuz’ bulmuştu

Yeni tartışma ödüllü Japon yazar Rie Kudan’ın romanının bir kısmını ChatGPT’yle yazmasıyla alevlendi. Kudan ‘Tokyo Sempati Kulesi/ The Tokyo Tower of Sympathy’ adlı romanının bir bölümünü yapay zeka sohbet botu sayesinde yazdığını açıkladı. Yazar bu eseriyle Japonya’nun prestijli edebiyat ödüllerinden Akutagava Ödülü’nü kazanmıştı. Hatta jüri romanı “kusursuz” olarak değerlendirmişti.

Kudan ödül töreninde yaptığı konuşmada kitabın yaklaşık yüzde beşini ChatGPT’nin ürettiği metni “kelimesi kelimesine” kullanarak yazdığını söyledi. Hatta bazen kimseyle paylaşmadığı düşünceleri yapay zeka sohbet programına anlattığını da anlattı.

Roman da yapay zekayla ilgili

Kudan’ın romanı da tartışmaları farklı boyuta taşıyacak cinsten. Zira kitap yapay zekayla ilgili. Tokyo Sempati Kulesi yapay zekanın günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldiği hayali bir yakın gelecekte geçiyor. Roman Tokyo’daki bir parkta suçluların rehabilite edildiği bir yer olarak tasarlanan bir kule inşa eden mimarın hikayesini anlatıyor ve toplumun yasaları çiğneyenlere karşı hoşgörüsünden duyduğu rahatsızlığı inceliyor.

Yazarın ödül törenindeki açıklamasının ardından sosyal medyada bir tartışma başladı. Bir kullanıcı “Yapay zeka kullanarak kitap yazmış, bu bir yetenek mi emin değilim” derken farklı görüşte olan kullanıcılar da vardı. Kimileri yazarın yaratıcılığını artırmak için yapay zeka kullanmasının çağa uygun, iyi bir yöntem olduğunu savundu.  Kudan’a ödül veren Akutagava Ödülü komitesi ise sessiz kalmayı tercih etti. Japon Edebiyatını Destekleme Derneği Fransız haber ajansı AFP’nin yorum talebini reddetti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.