Kafka’dan sevgilerle: Yazarın mektubu açık artırmada

Kafka kendisine tüberküloz teşhisi konduğu dönemde yazmakta ne kadar zorlandığını bir mektupla arkadaşına anlatmıştı. O mektup yazarın ölümünden 100 yıl sonra internet üzerinden Londra'daki Sotheby's müzayede evinde satılacak. 

Kültür Sanat 4 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

“Üç yıldır hiçbir şey yazmadım, şimdi yayınlananlar eski şeyler, başka bir işim yok, hatta başlamadım.”

Bu sözler bir dönem yazar tıkanıklığından muzdarip olan Kafka’nın şair arkadaşı ve yayıncısı Albert Ehrenstein’a yazdığı mektuptan. ‘Dava’, ‘Dönüşüm’, ‘Şato’ gibi kitaplarının yazarı Kafka mektubunda tüberküloz teşhisinin konduğu dönemde yazmakta nasıl zorlandığını anlatıyor. 1920 yılının bahar ayında yazılmış bu tek sayfalık mektup internette açık artırmayla satışa çıkarılıyor. Mektup yazarın ölümünden 100 yıl sonra Londra’daki Sotheby’s müzayede evinde satılacak.

Kafka imzalı mektubun yazarın Kuzey İtalya’daki bir klinikte tüberküloz tedavisi gördüğü Nisan ve Haziran 1920 arasında yazıldığına inanılıyor.

Müzayede evinin kitap ve el yazmaları uzmanı Gabriel Heaton Kafka’nın mektuplarını “Bu oldukça nadir bulunan bir şey, aynı zamanda sizi bireysel olarak yazara doğru çeken önemli bir içeriğe sahip” diye tanımlıyor ve devam ediyor: “Tüm yazarlar arasında Kafka’nın bu mektuplar aracılığıyla bizimle yazar tıkanıklığı hakkında konuşması özellikle dokunaklı ve anlamlı. Günlüklerinden de anlaşılacağı gibi Kafka yazar tıkanıklığı denebilecek yaratıcı bunalımlar konusunda neredeyse ödül sahibi.”

Tarih atılmamış mektubun Kafka’nın Kuzey İtalya’nın Merano kentindeki bir klinikte tedavi gördüğü 1920 yılının nisan ve haziran ayları arasında yazıldığı tahmin ediliyor. Yazma sürecindeki tıkanma hallerinin Kafka’yı hayatı boyunca rahatsız ettiği, ancak fiziksel durumunun kötüleşmesiyle daha da kötüye gittiği söyleniyor. Kibar ve okunaklı bir Almanca ve düzgün bir el yazısıyla yazılmış mektubun yayıncısı Ehrenstein’ın o sırada editörlüğünü yaptığı dışavurumcu edebiyat dergisi Die Gefährten’e (Dostlar) Kafka’nın da katkıda bulunması talebine yazarın yanıtı olduğu düşünülüyor.

Mektup yazıldığı sırada Kafka, Çek gazeteci ve yazar Milena Jesenská ile sevgiliydi. Sağlığı iyi olmasa da Kafka’nın büyük aşkı Jesenská’nın desteğiyle yazmaya devam ettiği biliniyor. Yazar ‘Açlık Sanatçısı’ ve ‘Şato’ isimli kitaplarını bu dönemde yazdı. Her iki kitap da ölümünden sonra sırasıyla 1924 ve 1926’da yayınlandı.

Açık artırma 26 Haziran- 10 Temmuz tarihleri arasında.

Melania Trump ilginç bir açık artırma düzenleyecekMelania Trump ilginç bir açık artırma düzenleyecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.