Metroyla gidilebilen antik kent: Perge
Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesindeki tarihi kalıntıların bulunduğu arkeolojik alanda devam eden kazılarda 1500 yıllık olduğu tahmin edilen kilise mozaiği bulundu. Üç metrekarelik alana yayılan taban mozaiği Erken Dönem Doğu Roma dönemine tarihleniyor.
Kahramanmaraş’da devam eden arkeolojik kazılarda bir taban mozaiği keşfedildi. 1500 yıllık olduğu tahmin edilen mozaik günümüze ulaşamayan bir kiliseyi süslüyordu. Afşin ilçesindeki kazılarda ortaya çıkarılan geometrik desenli mozaik üç metrekarelik bir alana yayılıyor. Gaziantep, Antakya ve Adana’yı kapsayan bölgede bugüne kadar çok sayıda taban mozaiği ortaya çıkarılırken bu buluntu bölge için de bir ilk anlamına geliyor.
Gerçekleştirilen arkeolojik kazılar ile Afşin’in yüzyıllardır toprak altında kalmış sırlarının açığa çıktığını ifade eden belediye başkanı Mehmet Fatih Güven tarihi zenginlikleri ve kültürel mirasıyla ilçenin binlerce yıllık yaşanmışlıklara sahne olduğunu söyledi.
İlçede gün yüzüne çıkarılan 1500 yıllık mozaik hakkında konuşan Belediye Başkanı Güven “Yapılan araştırmalar sonucunda bulunan eserin kilise mozaiği olduğu düşünülmektedir. Mozaiğin ana sahnesinde tavus kuşu, ceylan motifi ve bitkisel bezemeler yer almaktadır. Kenar bordüründe içte saç örgüsü, dalga motifi ve en dışta ise çiçek ve baklava deseni var. Afşin Belediyesi sponsorluğunda yürütülen kazı çalışması sayesinde tarihin izleri yüzyıllar sonra gün yüzüne çıkarılmıştır. Efsus Turan Mozaik Kazısı sadece geçmişimize pencere açmakla kalmıyor, tarihimizi daha derinlemesine anlama fırsatı da sunuyor. Topraklarımızda keşfedilmeyi bekleyen tarihe gereken özeni göstermeyi boynumuzun borcu biliyorum” dedi. Güven bulunan eserin sadece Afşin’in değil tüm Türkiye’nin tarihine ışık tutacak bir hazine niteliği taşıdığını da sözlerine ekledi.