İtalya, IŞİD’in yok ettiği Nimrud Boğası’nın replikasını Irak’a bağışladı

İtalya'da 3D yazıcılarla yeniden üretilen Nimrud Heykeli Irak'a hediye edildi. Orijinali 2015'te IŞİD tarafından yok edilen 2900 yıllık ve beş metre yüksekliğindeki heykel daha önce UNESCO'nun Paris'teki merkezinde sergilenmişti.

Kültür Sanat 12 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Replika heykel Basra Arkeoloji Müzesi'ne bağışlandı.

IŞİD Irak ve Suriye’de sayısız tarihi eseri yok etti. Bunlardan biri de Irak’ta, Asurlar döneminden kalma Nimrud Boğası heykeliydi. Milattan önce 9. yüzyıla ait beş metre yüksekliğindeki devasa heykel 2015 yılında buldozerlerle yıkılmıştı. Mezopotamya kültürünün bu simgesel heykeli İtalyan zanaatkarlar sayesinde yeniden üretildi. 3D yazıcılarla üretilen replika orijinalinin birebir aynısı. Heykel kültür diplomasisinin bir parçası olarak İtalya tarafından Irak’a bağışlandı.

‘Kültürel miras ulusun ruhudur’

Daha önce Roma’daki Kolezyum’da ve Paris’teki UNESCO’nun merkezinde sergilenen replika şimdi Irak’ın güneyinde Basra’da bulunan Arkeoloji Müzesi’nin girişine yerleştirildi. İtalya Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano salı günü İtalyan ve Iraklı yetkililerin katıldığı Basra Arkeoloji Müzesi’nin açılış töreninde okuduğu bildiride “İtalya kültürel mirasın korunması konusunda ön saflarda yer almaktadır. Çünkü bu miras bir ulusun ruhudur ve tarihini temsil eder. Bu nedenle İtalya kültürel mirasın korunması alanında uluslararası işbirliğini ilerletmek ve insanlık mirasının geliştirilmesi için her türlü çabayı göstermeye devam edecektir.”

3D yazılarla üretilen heykel, orijinaliyle birebir aynı boyutlara sahip.

Günümüz Musul’u yakınlarındaki Nimrud Antik Kenti çok sayıda sakallı insan başlı aslan ve kanatlı boğa heykelleriyle süslü muazzam bir saray inşa ettiren Asur kralı Asurbanipal II’nin (MÖ 883-859) görkemli başkentiydi. IŞİD 2015 yılında bu arkeolojik alana saldırmış ve değerli eserleri buldozerlerin yanı sıra patlayıcılarla yok etmişti. Saldırının ardından Nicola Salvioli liderliğindeki bir restoratör ekibi anıtın fotoğraf ve videolarını inceleyerek bir model oluşturdu. Daha sonra 3D yazıcı kullanılarak fiberglas bir kopya yapıldı. Bu kopya daha otantik görünmesi için taş tozuyla karıştırılmış plastik maddelerle kaplandı.

İmparator Konstantin'in dev heykeli yeniden Roma'daİmparator Konstantin’in dev heykeli yeniden Roma’da

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.