Sansürlenen belgeselin görüntü yönetmeni yaşamını yitirdi: ‘Kanun Hükmü’ne büyüyen desteği göremeyecek

60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde programdan çıkarılan 'Kanun Hükmü' belgeseline destek büyüyor. Sinema dernekleri filmin tekrar programa alınmasını istiyor. Tüm bunlar olurken belgeselin görüntü yönetmeni İlker Berke'nin hayatını kaybettiği öğrenildi. Berke 55 yaşındaydı.

Kültür Sanat 25 Eylül 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
İlker Berke 'Kanun Hükmü' belgeselinin çekimleri sırasında Nejla Demirci ile birlikte.

60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’de Ulusal Belgesel Yarışma’dan çıkarılan ‘Kanun Hükmü’ne destek ve festivale tepki büyüyor. Önceki gün festivalde görev yapacak jüriler ‘Kanun Hükmü’ ile ilgili alınan karar sonrası çekildiğini açıklamıştı. Sinema dünyasından da tepkiler arka arkaya gelmeye başlamıştı. Adana Film Festivali’nin kapanış töreninde ödül alan birçok sinemacı ve jüri ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin programa geri alınması için ‘Sansüre hayır’ mesajları vermişti. Son olarak Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), Oyuncular Sendikası, Film Yönetmenleri Derneği, Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği (SEYAP), Görüntü Yönetmenleri Derneği sansüre karşı bildiri yayınladı.

SİYAD: Belgesel, programa tekrar alınmalı

SİYAD’ın açıklamasında  “Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Belgesel yarışmasında yer almaya hak kazanan Nejla Demirci’nin ‘Kanun Hükmü’ adlı filmin seçkiden çıkarılması kabul edilemez. Festival yönetimine politik baskıya karşı sinemayı koruma ve kollama sorumluluğunu hatırlatıyor, bu sansür uygulamasından geri adım atmaları ve ‘Kanun Hükmü’ filmini yeniden programa dahil etmeleri çağrısında bulunuyoruz. SİYAD her zaman olduğu gibi bu sansür karşısında da yine sinemanın yanında durmaya devam edecektir” denildi.

Oyuncular Sendikası: Bu açık bir sansürdür

Oyuncular Sendikası ise “Kanun Hükmü’ filminin seçkiden çıkarılması açık bir sansür uygulamasıdır. Bu sansürü kesinlikle kabul etmediğimizi bildiriyor ve alınan bu karardan bir an önce geri dönülmesini talep ediyoruz” derken görevi bırakma kararı alan festivalin jüri üyelerine aldıkları karardan ötürü tebrik iletildi.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

FİLM-YÖN (@filmyonetmenleri)’in paylaştığı bir gönderi

Film Yönetmenleri Derneği: Film geri alınmazsa festivalde olmayacağız

Film Yönetmenleri Derneği de yaptığı açıklama “Kanun Hükmü’ belgeselinin ani bir kararla yarışma programından çıkarılmasını şaşkınlık ve üzüntüyle öğrendik. Film Yönetmenleri Derneği olarak 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ndeki ‘Kanun Hükmü’ filminin Belgesel Yarışma seçkisine geri alınmadığı sürece bu festivalin hiçbir yerinde olmayacağımızı belirtiyor ve kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.

SEYAP: Belediye kararını gözden geçirmeli

SEYAP ise yaptığı açıklamada kararın siyasi olduğunu belirtirken “Festivalin düzenleyicisi olan Antalya Büyükşehir Belediyesi bu karardan hızla dönmeli. Bu vesile ile belediyelerin, bakanlıkların, diğer kamu kurumlarının festivalin düzenleyicisi değil, destekleyici olmaları gerektiğini hatırlatırız” dedi.

Görüntü Yönetmenleri Derneği: Tam anlamıyla sansür uygulamasıdır.

Görüntü Yönetmenleri Derneği de yaptığı açıklamada bu kararın sansür olduğunu hatırlatıp bu yanlış karardan bir an önce dönülmesi çağrısında bulundu.

Belgeselin görüntü yönetmeni yaşamını yitirdi

Öte yandan belgeselin görüntü yönetmeni İlker Berke hayatını kaybetti açıklandı. Berke’nin vefat haberini yönetmen Nejla Demirci duyurdu. 55 yaşındaki İlker Berke, Ahmet Uluçay’ın 2004 yapımı ‘Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak’ filminin de görüntü yönetmenliğini yapmıştı.

Demirci’den İlker Berke paylaşımı: Oysa daha dün cevapsız çağrısı vardı

Ölüm nedeni hakkında herhangi bir açıklama yapılmazken İlker Berke’nin cenazesinin yarın Ankara Cebeci Asri Mezarlığı’nda defnedileceğini açıklandı. Nejla Demirci,  Berke’nin vefatı sonrası duygularını sosyal medyadan yaptığı paylaşımla ifade etti: “Kanun Hükmü’ belgesel ekibinden görüntü yönetmeni sevgili dostum güzel insan İlker Berke’yi kaybettik. Oysa daha dünden cevapsız çağrısı var. O telefona bakamadım… o telefona geri dönemedim” dedi.

Altın Portakal'da sansür krizi çıktı, jüriler işi bırakıyorAltın Portakal’da sansür krizi çıktı, jüriler işi bırakıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.