Kanye West Çin’de konser verdi ama neden bu kadar olay oldu?

Tartışmalı açıklamalarıyla tanınan rapçi Kanye West Çin’in Hainan adasında verdiği konserle şaşkınlık yarattı. Zira Çin hükümeti sansürcü tavrı ve şarkıcıları zorlamasıyla biliniyor. West'in ülkede nasıl konser verdiği sorusuna cevaplar muhtelif.

Kültür Sanat 17 Eylül 2024
Kanye West Çin'de kırmızı ışıklandırma dolu bir sahnedeydi. Fotoğraf: Twitter.

Tartışmalı açıklamaları ve tarzıyla dikkatleri her daim üzerine çeken Kanye West pazar günü sahneye çıktığında Çinli hayranları hala şaşkındı. Zira West açıklamaları ve polemikleriyle dünyanın en tartışmalı isimlerindendi. Antisemitik yorumları, Amerika’daki köleliğin siyah insanların seçimi olduğu yönündeki ırkçı açıklamaları West’in akla gelen ilk vukuatlarından… Ancak buna rağmen baskı ve sansürcü kararlarıyla bilinen Çin’de sahneye çıkması yetkililer tarafından onaylanmıştı.

Şarkıcı sahneye Çin’in tatil adası olarak bilinen Hainan’da çıktı. Bu West’in Çin’deki ilk konseriydi ama ilgi büyüktü. Sadece birkaç gün önce duyurulan konserin 50 binden fazla bileti birkaç dakika içinde tükendi.

Çin devlet yönetimi yerli yayınları, performansları ve sosyal medya paylaşımlarını sıkı bir şekilde sansürlemesiyle biliniyor. Ayrıca Çinli yetkililerin genellikle yabancı sanatçılardan, turneye çıkmadan önce set listelerini ve şarkı sözlerini sunmalarını istedikleri de bilinen başka bir gerçek. Üstelik tüm bunlar konserin gerçekleşeceği anlamına da gelmiyor. Her an bir son dakika iptali olabilir… Bu nedenle Billie Eilish, Coldplay ve Taylor Swift gibi isimler Çin’de konser vermeyi tercih etmiyor. 2017’de, şarkıcı Justin Bieber’e “kötü davranışlı” olarak tanındığı için Çin’e giriş yasağı getirildi. 2016’da, Lady Gaga’nın sonra tüm repertuarının yasaklandığı iddia edilmişti.

Tüm bunlara rağmen West’in performansına izin verilmesi, Çin içinde bazı şaşkınlıklara yol açtı; ancak birçok kişi annesinin üniversitede öğretmenlik yaptığı dönemde şarkıcının Nanjing’de yaşadığı yılı hatırlattı. Haikou şehir yetkilileri şarkıcının işlerinin temaları ve tartışmalı ve saldırgan açıklamalarına dair birkaç şikayet aldı.  Konser duyurusununa ardından birçok kişi  sosyal medyadan“Bu konser nasıl mümkün olabilir?” diye sordu. Bir kullanıcı “Hükümet Taylor Swift’in konserini getirmediğine pişman olmalı ve bu pişmanlığı telafi etmek için Kanye West’i kullanıyor olmalı” diyerek olayı ti’ye aldı.

Cevap Çin’in ekonomi planları mı?

Çin ekonomisi gayrimenkul krizi, genç işsizlik ve düşük perakende harcamaları nedeniyle zor bir dönemden geçiyor. Bu nedenle Kanye West konserine “göz yumulduğu” iddialar arasında. Cevap Çin’in zorlanan ekonomisinde olabilir. Çin, üç yıl süren koronavirüs kapanmalarının ardından sınırlarını yeniden açtıktan sonra, hükümet tüketici harcamalarını canlandırmayı ve turizmi teşvik etmeyi hedefliyor. Ancak bu adım için neden Kanye West tercih edildi, hükümet dünyaca ünlü diğer isimlere de benzer kolaylıklar sağlayacak mı henüz belli değil.

Kanye West ise durumdan memnun görünüyordu. Sahneye Kim Kardashian ile olan evliliklerinden dünyaya gelen çocukları North, Saint, Chicago, ve Psalm ile çıktı. Şarkıcı ayrıca yeni bir şarkısını dinletti, “Bu benim yeni projemden bir şarkı ve adı ‘Preacher Man’ diyerek parçayı seslendirdi.

Oasis'e büyük rakip: Radiohead de konser serisine hazırlanıyorOasis’e büyük rakip: Radiohead de konser serisine hazırlanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.