Ken Loach’tan Glazer’a Gazze desteği: Cesaretine büyük saygı duyuyorum

Politik sinemanın ustası Ken Loach'tan Oscar Ödülleri'nde Holokost filmi ‘İlgi Alanı'yla En İyi Uluslararası Film ödülünü kazanan ve konuşmasında Gazze'ye ses verdiği için eleştirilen Jonathan Glazer'a destek: Cesaretine büyük saygı duyuyorum."

Kültür Sanat 4 Nisan 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Loach, Glazer'a destek çıktı.

Politik sinemanın ustası Ken Loach’tan Oscar Ödülleri’nde Auschwitz’te geçen Holokost filmi ‘İlgi Alanı’yla En İyi Uluslarası Film ödülünü kazanan Jonathan Glazer’ın konuşmasına destek geldi. Loach Variety’e yaptığı açıklamada Glazer’ın cesaretini övdü: “Konuşmasının olası sonuçları olduğunu bildiğine eminim. Ki bu da onu daha da cesur kılıyor. Bu yüzden ona çalışmalarına büyük saygı duyuyorum.”

Loach son olarak ‘Umudunu Kaybetme’ ile sinemaseverlerin karşısına çıktı. Türkiye’de Filmekimi kapsamında ekim ayında gösterilen filmde eski bir madenci kasabasının tek pub’ı The Old Oak’ın (Yaşlı Meşe) hikâyesi üstünden göçmen meselesi, günümüzün aşınmış değerleri arasında değerleriyle tutunmaya çalışan insanların dramı işleniyor.

 ‘Umudunu Kaybetme’nin 87 yaşındaki yönetmenin son filmi olacağı tahmin ediliyor. Ancak kariyerine onlarca kült yapım sığdıran politik sinemanın en önemli temsilcilerinden Loach’un içinde kalan bir uhde var. Yönetmen, ne kadar önemsese de Filistin’de yaşanan katliamı ve halkın hikayesini filmlerinde işleyemediğini e itiraf etti: “Bu üstünde çalışmak istediğim bir konuydu, ama nasıl ele alacağımı tam olarak bilmiyordum” diyor. “Bir belgesel olmalıydı, ama büyük bir projeydi ve kesinlikle son on yıldır beni aştı.”
Yönetmen Ken Loach'tan BAFTA ödül töreninde "Gazze: Katliamı Durdurun" mesajı
Loach belki filmlerinde yer veremedi ancak Filistin direnişine daima destek oldu. Son olarak ‘Umudunu Kaybetme’ ekibiyle birlikte BAFTA ödüllerinde Gazze direnişine ses verip kırmızı halıda konuştular, “Gazze: Katliamı Durdurun” yazan bir pankartla poz verdiler.
Bu kareden iki hafta sonra Glazer Oscar’daki konuşmasını yaptı.

Glazer 10 Mart’ta 96’ıncı Oscar Ödülleri’nde sahneden “Gazze” diye haykırarak katliama ses veren ilk ve tek isim olmuştu. “İster İsrail’deki 7 Ekim kurbanları olsun, ister Gazze’de devam eden saldırılar olsun, tüm kurbanlar insanlıktan olmakla karşı karşıya” dediği konuşmasının tamamı şu şekildeydi:

“Tüm seçimlerimiz şu anki durumu yansıtmak ve yüzleşmek içindi, o zaman ne yaptıklarını değil, şimdi ne yaptıklarımızı göstermek için yapıldı… Filmimiz, insanlığın en kötü haliyle nelere yol açtığını gösteriyor. Bu tüm geçmişimizi ve şimdiki zamanımızı şekillendirdi.

Şu anda Yahudiliğimizi ve Holokost’un, birçok masum insan için çatışmalara yol açan bir işgal tarafından kaçırılmasını reddedenler olarak burada duruyoruz. İsrail’de 7 Ekim’deki kurbanlar ya da devam eden Gazze saldırısı; tüm bu insanlık dışı muamelenin kurbanları, nasıl direneceğiz?”

Oscarlı 'İlgi Alanı'nın yönetmeni Glazer'ın konuşması Yahudileri ikiye böldüOscarlı ‘İlgi Alanı’nın yönetmeni Glazer’ın konuşması Yahudileri ikiye böldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.