Kevin Spacey, Ermenistan’da istenmeyen adam

Kevin Spacey, Ermenistan'da istenmeyen adam ilân edildi. Önceki gün cinsel taciz davalarından aklandıktan sonra ilk ödülünü kazanan Hollywood yıldızı Altın Kayısı Film Festivali'nin onur konuğu olarak davet aldığı Erivan'da protesto edildi.

Kültür Sanat 12 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Kevin Spacey

Kevin Spacey, ‘Control’ adlı filmdeki performansıyla Folkestone Film Festivali’nde gerilim dalında En İyi Performans ödülünü kazanmıştı. Bu ödül, 64 yaşındaki oyuncunun cinsel saldırı suçlamasıyla yargılanması sonrasında kazandığı ilk ödül olmuştu. Hollywood yıldızı, şimdi de Ermenistan’ın başkenti Erivan’da düzenlenen 21. Altın Kayısı Film Festivali’nin onur konuğu olarak davet aldı. Oscarlı oyuncu davet üzerine de Erivan’a geldi.

Ancak Kevin Spacey’in bu ziyaretine karşı çıkanlar var. Cinsel taciz suçlamalarıyla yargılanan oyuncunun onur konuğu olarak Erivan’a davet edilmesi kadın sivil toplum örgütleri tarafından protesto edildi. Sinemaevi önünde toplanan kalabalık, yıldız oyuncunun Erivan’a gelişini protesto etti. Eylem esnasında ‘Sahnede aktör, sahne arkasında şiddet faili’, ‘Altın Kayısı, cinsel istismara ‘dur de’’, ‘50’ yazılı pankartlar taşındı. ’50’ pankartıysa oyuncu aleyhine cinsel taciz iddiasıyla açılan dava sayısı.

‘Kişilerin sanatını ele alıyoruz’

Agos gazetesinde yer alan habere göre festival direktörü Karen Avetisyan, tepkilere karşılık yaptığı paylaşımda şunları söylemişti:

“Altın Kayısı Film Festivali bir insani yardım kuruluşu değil. Ahlaklı bir insanla iyi bir sanatçının özdeşleştirilmesinin bir efsane olduğuna derinden inanıyoruz; değerli insanları değil, değerli sanatçıları onurlandırdığımız ve kişiyi değil, onun sanatını ele aldığımız bir film festivalidir bu. [Kevin Spacey] Shengavit Bölge Hukuk Mahkemesi tarafından değil, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık Yüksek Mahkemeleri tarafından tüm suçlamalardan beraat etti. Ne kadar samimiyiz? #Metoo standartlarına göre her üç rektör yardımcısı, tiyatro ve sinema yönetmeni, sporcu, bilim insanı, taksi şoförü, halk sanatçısı… #Metoo ve benzeri hareketler sayesinde, evet, cinsel veya diğer şiddet uygulayan ‘rektör yardımcıları, tiyatro ve film yönetmenleri, sporcular, bilim insanları, taksi şoförleri, halk sanatçıları’ da dahil olmak üzere herkesin hesap vereceğini umuyoruz.”

Kevin Spacey aklandı, ilk ödülünü de aldıKevin Spacey aklandı, ilk ödülünü de aldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.