‘Kızıl Goncalar’ korumaya alındı

Muhafazakar derneklerin ve sosyal medya hesaplarının hedef göstermesinden sonra RTÜK'ün inceleme başlattığı 'Kızıl Goncalar' dizisinde kriz büyüyor. Dizinin çekim mekânlarının izni iptal edildi, sette güvenlik önlemleri artırıldı.

Kültür Sanat 25 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Başrol Özgü Namal, Namal, 2015’te oyunculuğa ara verme kararı almış, Muğla’ya yerleşmişti. 'Kızıl Goncalar' onu ekrana döndüren proje oldu.

Başrollerini Özgü Namal ve Özcan Deniz’in paylaştığı ‘Kızıl Goncalar’ dizisi geçen hafta ilk bölümüyle televizyon macerasına başladı. Gold Yapım imzalı dizi, bu sezonun öne çıkan yapımları ‘Kızılcık Şerbeti’ ve ‘Ömer’ gibi muhafazakar dünyaya odaklanıyor. Hatta biraz daha derine iniyor ve konuyu tarikatlara kadar götürüyor. Özgü Namal’ın 10 yıl aradan sonra kamera karşısına geçtiği dizi, doktor Levent (Özcan Deniz) ile bir tarikatın içinde yaşayan Meryem’in (Özgü Namal) çocukları üzerinden kaderlerinin kesişmesi hikâyesini anlatıyor.

Dizi pazartesi akşamı ilk bölümüyle Fox TV’de yayınlandı. Sosyal medyada da günün en çok konuşulan başlıkları arasına girmeyi başardı. Hemen ardından İsmailağa Cemaati açıklama yaparak dizinin yayından kaldırılması için bir kampanya başlattı. Gerekçeleri ise ‘Kızıl Goncalar’ın “Türk toplumunun milli ve manevi değerlerini yıpratmaya yönelik bir yapıt” olduğu iddiası oldu. Başlatılan bu kampanya sonrasında RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Twitter/X hesabından, “FOX TV’de yayına giren son diziye ilişkin çağrı merkezimiz aracılığı ile vatandaşlarımızın şikayet bildirimleri titizlikle kayıt altına alınmaktadır. Tüm şikayetler, söz konusu yayın kuruluşunun denetimi ile sorumlu üst kurul uzmanlarımız tarafından incelenmektedir” açıklamasını yaptı.

Özgü Namal ve Özcan Deniz ‘Kızıl Goncalar’ın başrollerini paylaşıyor.

Anlaşma sağlanan mekanlar izinleri iptal etti

Dizinin sosyal medyada hedef gösterilmesi ve resmi makamlardan gelen bu açıklamaların ardından ‘Kızıl Goncalar’ dizisinin çekim mekânlarının iptal edildiği duyuruldu. Birsen Altuntaş’ın haberine göre daha önce anlaşma yapılmasına karşın, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü, kamu baskısı ve RTÜK incelemesi gerekçesiyle iki mekan için alınan izinleri iptal etti. Bu kararla birlikte, daha önce anlaşma sağlanan Hanımlar Eğitim ve Kültür Vakfı’nın (HEVKA) bulunduğu Bayrampaşa Medresesi ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunları ve Mensupları Vakfı binasındaki (Siyasal Vakfı) çekim izinleri iptal edildi.

Set çalışanı: ‘Güvenliğimizden endişe ediyoruz’

Diziye yönelik baskıları gösteren bir başka gelişmeyi ise ‘Kızıl Goncalar’ set çalışanı anlattı. Çalışan, Twitter/X hesabından diziyle ilgi bir gönderiyi yeniden paylaşarak “Fatih’te çekim yaptığımız ana mekanlarımıza artık giremiyoruz” dedi. Daha sonra bu paylaşımını sildi başka bir açıklama yayınladı. Bu kez de can güvenliklerinden endişelenmeye başladıklarını söyledi: “Afişlerimizin üstü çiziliyor, ekip arkadaşlarımıza saldırılıyor… Gerçekleri anlatmamız bu kadar mı kanınıza dokundu da ilk bölümden ekip olarak can güvenliğimizden endişelenmeye başladık?”

Öte yandan dizinin İstanbul-Şişli’deki tanıtım afişlerine boyalı saldırı düzenlenmişti. 10Haber yazarı Müge Dağıstanlı ise bu saldırının ardından sette güvenlik önlemlerinin artıldığını açıkladı ve ekledi: “Reytingi de iyi gelen dizinin çekimleri hızla devam ediyor.”

İkinci bölüm bu akşam ekranda

İnanç ve fikir ayrılıklarına rağmen evlat söz konusu olduğunda anneliğin ve babalığın birleştirici gücünün altını çizen dizinin oyuncu kadrosun ayrıca Mert Yazıcıoğlu, Erkan Avcı, Hazal Türesan, Mert Turak, Selen Öztürk, Şerif Erol, Duygu Sarışın, Tuğrul Tülek, Yakup Turgut, Sitare Akbaş, Mina Demirtaş, Esma Yılmaz, Zehra Kelleci, Tuana Gizem Uzunlar yer alıyor.Dizinin ikinci bölümü bu akşam Fox TV’de ekrana gelecek.

Dizicinin Rehberi – Kızıl Goncalar: Faniler sarmış dört bir yanıDizicinin Rehberi – Kızıl Goncalar: Faniler sarmış dört bir yanı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.