Kızıl Goncalar: Tarikat bölünüyor

‘Kızıl Goncalar’ın 14. bölümüne, tarikatta safların iyice belirginleştiği güç savaşları damgasını vurdu. Bu güç dengesinin önemli isimlerinden Cüneyd, sonunda travmalarıyla da yüzleşebildi.

Kültür Sanat 16 Nisan 2024

Geçen bölümde Meryem’in (Özgü Namal) şiddet üstüne şiddet gördüğü bir olaylar örgüsü izlemiştik. Ne yaptıysa eşi Naim’den (Mert Turak) ve tarikattan kurtulamayan Meryem bu bölümde bir de kumasıyla sınandı. Ama biz bayram tatilindeyken başını eğen Meryem gitmiş, lafını esirgemeyen Meryem gelmiş. Suavi dede (Şerif Erol) bakıcılık yapabilmesi için Meryem adına mürşit hazretlerinden izin de kopardığına göre Meryem’in önünde artık nursuz kocası bile duramayacak.

Tarafınızı seçiniz

İlk bölümden itibaren Meryem’in dürüstlüğünün tarikata düşürdüğü kıvılcıma Zeynep’in asilikleri, şimdi de Meryem’in mürşit hazretlerinden aldığı imtiyaz eklendi. Haliyle hiyerarşinin önemli isimleri Sadi Hüdayi, Hanımanneler Hasna ve Müyesser (Erkan Avcı, Selen Öztürk, Asiye Dinçsoy) otoritelerinin sarsıldığından emin oldular. Artık bir yanda onlar, diğer yanda Meryem’in hal ehli damadı Cüneyd ve kızı Zeynep var (Mert Yazıcıoğlu, Mina Demirtaş).  Bir gün bir dizinin tarikat içi kliklerinde taraf tutacaksınız deseler inanır mıydık dostlar?

Cüneyd’in travması

Doktor Levent (Özcan Deniz), Cüneyd’in anne travmasını artık çözebilmek için regresyon terapisine başvurdu. Öğrendik ki Cüneyd’in annesi Gülayşe’yi (İnci Sefa Cingöz) tarikatta epey bunaltmışlar, sonra da cin musallat oldu sanarak kadından cin çıkarmaya kalkmışlar. Cüneyd işte bu anlara şahit olmuş, ardından da Gülayşe’nin tarikattan kurtulmak için surlardan atladığı o meşhur sahne yaşanmış. Fakat Cüneyd’in kimseye dokunamamasının nedenine ve babasının nerede olduğuna henüz gelemedik.

Dizi yansıması

🔴 Bu bölüm Levent ve Meryem’in müstakbel ilişkisi artık bir ima olmaktan çıktı, onlar bile sonunda kendilerini “Acaba?” diye düşünürken buldu. Levent’in arkadaşının da dikkat çektiği gibi, dışarıda geçirecekleri romantik bir akşamın bile yaşam tarzlarından ötürü sorun olacağı bir gerçekken izleyiciler olarak yine de heyecanla bekliyoruz.

🔴 Bu bölüm Naim konusunda içimiz biraz soğudu; ‘oh olsun’ minvalinde sürüyle yorum okuduk. Gizlice başkasına imam nikahı kıyan Naim’e neden kimse bir şey demedi derken bu bölüm Meryem tavırlarıyla, Sadi Hüdayi Hoca da Naim’in elinden tüm inisiyatiflerini alarak ona haddini bildirdi. Naim’in arsızlığı zirvede olduğu için bunlardan ders çıkarmadı, ama en azından izleyicinin gazı alınmış oldu.

🔴İçimizin yağlarını eriten diğer sahne, Meryem kendi karılarına ‘kötü örnek’ olacak diye tutuşan erkek Faniler’in itirazlarını dillendirdiği sahneydi. Vallahi haklılar, bu kıvılcım büyür ve biz de iyice şenleniriz.

🔴Bölüm sonuna denk geldiğinden detaylı işlenemese de en dokunaklı sahnelerden biri, kızının biyolojik annesinin Meryem olduğunu anlayan Levent’ten geldi. Haftaya bu konunun daha da açılmasını sabırsızlıkla bekliyoruz, nicedir arada kaynıyordu.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Gazeteci Hande, kendisi tarikatta önemli pozisyonda olmasına rağmen diğer kadınları baltalayan Hanımanne Müyesser’e sorduğu sorularla toplumsal bir çarpıklığa değindi: “Bu kadınlar özgür olsaydı Müyesser Hanım’a ne iş kalacaktı mesela? Neden Müslüman toplumlar bir Hazreti Hatice, Hazreti Fatma, Hazreti Ayşe daha çıkaramıyor?” Bu sorular, tarikatın erkekleri yetmezmiş gibi Müyesser gibi kadınların da kişisel emellerine kurban ettiği kadın özgürlüğüne dair güzel bir tespit ve detaydı.

🔴 Tarikata yönelik diğer eleştiri, Faniler’in açacağı Kuran kursunun temel atma töreni üzerinden yapıldı. Sadi Hüdayi Hoca tarikat içindeki bölünmenin dışarıya yansımaması için bu töreni bir şova dönüştürüp dikkatleri dağıttı. Bu detay da hepimize çok tanıdık geldi.

🔴 Tarikatın zaman zaman hatırlatılan rövanşist tutumu da yine günümüzde belli kesimleri yansıtması açısından önemli bir detay:

Hasna: “Suavi, mürşit hazretlerini tehdit etmiş olmasın?”

Sadi Hüdayi: “Neyle tehdit edecek? Memleket o memleket değil artık. (…) Bizim de sağımız solumuz belli olmaz. Hatırlatırız.”

🔴Açılış cümlesiyle bitirelim: “Kutu kapalıyken kedi hem ölü hem diridir. Kutu açıldığında ya ölü ya diridir,” Schrödinger’in Kedisi. Bölümle ilişkilendirirsek, Cüneyd ve Zeynep tarikattan çıkıp yeniden doğuş, diriliş yaşayabilecek mi? Cüneyd travmalarının kutusunu açtıkça annesine dair neler keşfedeceğiz, annesi ölü mü diri mi?

15. bölüm fragmanı

Künye
Yayın mecrası: NOW TV
Yapım: Gold Film
Yapımcı: Faruk Turgut
Yönetmen: Ömür Atay, Özgür Sevimli
Senaryo: Şükrü Necati Şahin, Melih Özyılmaz, Ceylan Güleç, Deniz Gürlek
Müzik: Ender Gündüzlü, Metin Arıgül, Can Sanıbelli
Oyuncular: Özgü Namal, Özcan Deniz, Mert Yazıcıoğlu, Erkan Avcı, Mert Turak, Hazal Türesan, Selen Öztürk, Şerif Erol, Duygu Sarışın, Sitare Akbaş, Tuğrul Tülek, Yakup Turğut, Asiye Dinçsoy, Mina Demirtaş, Melisa Doğu, Esma Yılmaz, Zehra Kelleci, Batuhan Bozkurt Yüzgüleç, Cemre Melis Çınar, Can Kızıltuğ, Mısra Tüfek, Oğulcan İnan.

Kızıl Goncalar: Kadına şiddet yine yen içinde!Kızıl Goncalar: Kadına şiddet yine yen içinde!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.