‘Kültür savaşı’ Meclis’in gündeminde

Konser yasakları dair tartışmalar devam ediyor. Yasakların temel hak ve özgürlüklere müdahale olduğunu belirten bir bildiriye aralarında siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütlerinin yer aldığı 90 kurum imza atarken Sera Kadıgil de Bakan Ersoy'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Kültür Sanat 12 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Önce Art İstanbul Feshane’deki serginin protesto edilmesi, sergiye iki kere saldırılması, sonra Balıkesir’den Türkiye’deki festivallerin yasaklanma girişimi… İktidar destekli STK’ların bu girişimleri karşısında sesler yükseliyor. Balıkesir’de sıcağı sıcağına kentin önde gelen STK’ları ile sendika ve siyasi parti örgütleri karşıt bir bildiri yayınlamıştı. Şimdi de 90 daha geniş bir katılımlı yeni bir bildiri yayınlandı. ‘Vazgeçmeyeceğiz” mesajının verildiği bildiriye imza atanlar arasında sendika, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları yer alıyor.

Bildiriye imza atan 90 kurum, festival yasakları ve iptalleriyle gündeme gelen, sanatçılara ve aydınlara yönelik artan baskılara karşı ortak bir duruş sergiliyor. Bildiride Artİstanbul Feshane’de ‘Ortadan Başlamak’ isimli sergiye yapılan müdahaleler, sayıları gün geçtikçe artan festival yasaklarının temel hak ve özgürlüklerini kısıtladığı anlatılıyor. Laik yaşam tarzıyla temel hakların tehdit altında olduğu belirtiliyor.

Sera Kadıgil, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu.

Tam da böyle bir bildiri yayınlanmasının ardından konu Meclis’e taşındı. TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Kadıgil, Bakan Ersoy’a yasaklar konusunda harekete geçip geçmeyeceğini sordu: “Ülkemizde konser, festival, sergi ve benzeri kültür sanat etkinliklerinin gerçekleştirilmesinde karşılaşılan baskı ve engellemelerin nedenlerinin ortadan kaldırılması için bakanlığınız tarafından herhangi bir girişimde bulunulacak mıdır?”

Saldırılar karşısında bakanlık ne yapıyor?

Sera Kadıgil’in konser yasakları ve festival iptallerine dair yönelttiği önergedeki diğer sorular ise şöyle: “Artİstanbul Feshane’ye saldırı girişiminde bulunanlar hakkında bakanlığınız suç duyurusunda bulunacak mıdır? Olası bir yargılamaya müdahil olacak mıdır? Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu’nun serginin kapatılmasına ilişkin bakanlığınıza herhangi bir başvurusu var mıdır?”

“Saldırı gerçekleştirilmek istenen sanat eserlerinin korunması, güvenliğin sağlanması ve başka sanatsal etkinliklerde gerici grupların saldırılarının önlenmesi için çalışmalarınız olacak mıdır?”

Dün akşam Balıkesir’de Hande Yener’in konserinin iptal edildiği dakikalarda Doğu Beyazıt’ta neler gördümDün akşam Balıkesir’de Hande Yener’in konserinin iptal edildiği dakikalarda Doğu Beyazıt’ta neler gördüm

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.