Huzurlarınızda Kral III. Charles’ın resmi portresi: Kırmızılar içinde ve omzunda bir kelebek

Kral III. Charles'ın ilk resmi portresi Buckingham Sarayı'nda açıldı. Jonathan Yeo imzalı portrede kral kırmızı ağırlıklı bir zeminde asker üniforması ve omzunda bir kelebekle tasvir edilmiş.

Kültür Sanat 16 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Kral III. Charles'in portresi 4 Haziran'a kadar Londra'daki Philip Mold Gallery'de halka açık sergilenecek.

Geçmişten günümüze kraliyet portreleri, gücü ifade etme ve hükümdarların görüntülerini istenen şekilde yansıtma konusunda önemli rol oynadı. Gelenek bugün hâlâ aynı amaçlarla devam ediyor. Sıra bu kez Kral III. Charles’ın…

2022 yılında annesi Kraliçe Elizabeth’in tahtta geçirdiği 70 yılın ardından tahta geçen Kral Charles’ın ilk resmi portresi Buckingham Sarayı’nda açıldı. Bir süredir kanser hastalığıyla mücadele eden Kral Charles ve eşi Kraliçe Camilla açılışa birlikte katıldı.

Jonathan Yeo imzalı portrede kral canlı kırmızı tonlardan oluşan bir arka plan üzerinde Galler Muhafızları askeri birliğinin üniformasını giymiş ve omzunun hemen üstünde bir kelebekle tasvir edilmiş. Sanatçı Yeo’nun açıklamasına göre bu sembol, tahta yeni çıkmış kralı temsil ediyor.

Portredeki kelebeğin Charles’ın prenslikten krallığa geçişini tasvir ettiğini anlatan ressam Yeo “Bu projeye başladığımda Majesteleri henüz tahta çıkmamıştı. Omzunun üzerinde asılı duran resmettiğim kelebeğe çok benzer şekilde bu portre de onun kamusal yaşamımızdaki rolü değiştikçe gelişti” dedi.

Portre, 16 Mayıs’tan 14 Haziran’a kadar Londra’daki Philip Mould Gallery’de.

Kralın tabloyu gördüğü anki tepkisi şaşırtıcıydı. Özellikle tabloya hakim olan kırmızı rengi görünce şaşırdı, daha sonra gülümsedi. Sosyal medya ise hem tabloya hem de kralın tepkisine kayıtsız kalmadı. Kimi “Cehennemin derinliklerinde çok mutlu görünüyor” dedi kimi tabloyu kan banyosu olarak tanımladı. İngiltere’deki monarşi tartışmaları bu tabloyla bir kere daha gündeme geldi. Bir sosyal medya kullanıcısı tabloyu, “Kral Charles’ın portresi alevler içinde kalmış gibi görünüyor. Gerçekte İngiliz monarşisi kasvetli, yavaş ve acı verici bir düşüşle karşı karşıya” diyerek tanımladı. 

Kralın portresi 6 Mayıs – 14 Haziran tarihleri arasında Londra’daki Philip Mould Galerisi’nde sergilenecek.

Karsu söyledi, Hollanda Kralı ile Kraliçesi izlediKarsu söyledi, Hollanda Kralı ile Kraliçesi izledi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.