Sinemaya 72 milyon liralık destek

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sinemaya yapılan desteğin miktarı belli oldu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada sinemaya 72 milyon liralık destek aktarıldığı açıklandı. Sinema Destekleme Kurulu, 20 projeyi daha destekleyeceğini duyurdu.

Kültür Sanat 21 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı sinemaya destek rakamını açıkladı. Sinema Destekleme Kurulu’nun toplantısı sonucunda 20 projenin daha destekleneceği duyuruldu. Böylece bakanlık tarafından sağlanan desteğin miktarı 72 milyon liraya ulaştı. Kurul ilk yönetmen, uzun metraj ve çekim sonrası türlerindeki projelerin de desteklenmesine karar verdi.

Sinemaya toplam destek 100 milyon liraya yaklaştı

Sinema sektörüne verilen desteklerden yedisinin İlk Uzun Metrajlı Kurgu Film Yapım oluşturuyor. Bununla birlikte 11’ini Uzun Metrajlı Sinema Film Yapım ve ikisini de Çekim Sonrası projeleri aldı. Belirlenen projelere, 72 milyon 500 bin lira destek sağlandı. Bu desteklerle 2023 yılında sinema sektörüne sağlanan toplam maddi katkı miktarı 98 milyon 924 bin liraya ulaştı. 2022 yılında 23 projeye 26.450.000 lira kaynak aktarılmıştı. Döviz kuruyla bakıldığında bu yıl toplamda 3.4 milyon euro destek sağlanırken  geçen yıl bu rakam 1.328.478 euroya tekabül ediyordu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleri arasında Aslan Hürkuş ve Tay serileeri de yer aldı. Gişede büyük ilgi gören animasyon yapılarına bakanlık desteği de arttı. Bakanlık desteği ile beyaz perdeye taşınan ‘Rafadan Tayfa Galaktik Tayfa’ tüm filmleri geride bırakarak 2,8 milyon seyirciyle Türkiye’de yılın en çok izlenen filmi olmayı başardı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli filmler, bu yıl yurt dışındaki festivallerde de yer aldı. Bu yapımlar Cannes, Venedik, Varşova, Toronto ve New York gibi dünyanın en önemli uluslararası film festivallerinde de yer alarak Türk sinemasının tanıtımına önemli katkı sağladı.

Altın Koza Film Festivali Günlüğü: Selvi Boylum Kamyon YazmalımAltın Koza Film Festivali Günlüğü: Selvi Boylum Kamyon Yazmalım

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.