Kütüphaneden alınan kitap 119 yıl sonra iade edildi

Bundan 119 yıl önce, ABD Massachusetts eyaletinin New Bedford Halk Kütüphanesi'nden bir kitap ödünç alındı ve süresini bir hayli aşarak, nihayet geçtiğimiz ay iade edildi. Kitabın bir asrı aşan macerasının tamamı bilinmiyor ama kütüphaneciler arasında heyecan yarattığı kesin.

Kültür Sanat 11 Temmuz 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Kitap kütüphaneden bir 14 Şubat günü alındı ancak yılı 1904 ya da 1905. Yazı silindiği için yıl tam net okunamıyor. Fotoğraf: New York Times

Albert Einstein, James Clerk Maxwell’in ‘An Elemantary Treatise on Electricity’ (Elektrik Üzerine Temel Bir İnceleme) adlı kitabı için, “Newton’un zamanından bu yana fizik hakkındaki en derin ve en verimli çalışma” der.

İşte bu kitap, 14 Şubat 1904 yılında New Bedford Halk Kütüphanesi’nden ödünç alındı. Önceki gün New York Times gazetesinde yayınlanan habere göre de nihayet kütüphaneye iade edildi.

Nadir kitap küratörünün eline geçti 

Maxwell’in kitabını, Batı Virginia Üniversitesi Kütüphaneleri’nde nadir kitaplar küratörü olan Stewart Plein, yakın zamanda bağışlanan kitapları tasnif ederken buldu. New Bedford’daki özel koleksiyonlar kütüphanecisi Jodi Goodman ile temasa geçti ve kitap hakkında bilgi verdi. Daha sonra Bedford Halk Kütüphanesi müdürü Olivia Melo’ya haber verildi.

Kitabın ilk olarak kim tarafından ödünç alındığı ve 120 yıl nerede olduğu bilinmiyor. Melo, “Bu kütüphanemizdeki en süreli gecikmeli iade” derken kitabın iyi durumda olduğunu ve kağıda basılı kitapların asırları aşabildiğini ekliyor.

Gecikme bedeli hesaplandı

‘Elektrik Üzerine Temel Bir İnceleme’ ödünç alındığında, New Bedford Halk Kütüphanesi her gün için 1 cent ücret alıyordu. Buna göre ödünç alan kişinin borcu 430 dolar. Bugünün gecikme ücreti 5 cent üzerinden hesaplandığında ceza 2.100 dolardan fazla ediyor.

Raf Gezgini: Aşkın peşinde koşanlar, düşenler ve diğerleriRaf Gezgini: Aşkın peşinde koşanlar, düşenler ve diğerleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.