Mustafa Kemal’in baba yurdunda bir evi olacak: Kuzey Makedonya’da Atatürk Anı Evi kuruluyor

Mustafa Kemal Atatürk'ün anısı Kuzey Makedonya'da da yaşayacak. Kuzey Makedonya hükümeti, devlet olarak Mustafa Kemal Atatürk Anı Evi kurma kararı aldı. Anı evi Kültür Bakanlığı'nın teklifi doğrultusunda Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'nin doğduğu Kocacık köyünde kurulacak.

Kültür Sanat 16 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Mustafa Kemal Atatürk, köklerinin ait topraklarda unutulmuyor. Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin aile köklerinin geldiği Kuzey Makedonya’nın batısındaki dağlık bölgede bulunan Kocacık köyüne bir anı evi kurulacak. Yüzlerce yıl boyunca Anadolu’dan Rumeli’den göç eden Yörüklere ev sahipliği yapan Kocacık’ta günümüzde de Türkler yaşamakta.

Kültür Bakanlığı’nın kararıyla kuruluyor

Makedon hükümeti 199. hükümet oturumunda, Kültür Bakanlığı’nın teklifi üzerine ülkenin batısında bulunan Merkez Jupa Belediyesi’ne bağlı Kocacık köyünde Mustafa Kemal Atatürk Anı Evi kurulmasına karar verdi.

Yapılan açıklamada, “Bu kararla, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı ve eserlerinin yanı sıra Kuzey Makedonya Cumhuriyeti için önem taşıyan diğer etnolojik ve tarihi objelerin araştırılması, toplanması, düzenlenmesi, mesleki ve bilimsel olarak işlenmesi, incelenmesi, muhafaza edilmesi, yayınlanması amaçlanıyor” denildi.

Merkez Jupa Belediyesine bağlı Kocacık köyünde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restore edilerek 19 Mayıs 2014’te hizmete açılan Mustafa Kemal Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin de anı evi de bulunuyor.

Kurtuluşa giden yolda teknoloji duraklarıKurtuluşa giden yolda teknoloji durakları

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.