Latif Demirci’nin 50 yıla sığdırdığı çizgileri Kibele Sanat Galerisi’nde

Geçen yıl yaşamanı yitiren Türkiye'nin önde gelen karikatüristlerinden Latif Demirci, Levent'teki İş Sanat Kuleleri'nde bulunan Kibele Sanat Galerisi'nde retrospektif bir sergiyle anılıyor.

Kültür Sanat 19 Nisan 2024

Geçen yıl 5 Haziran’da kaybettiğimiz çizer Latif Demirci’nin yarım asırlık sanat hayatını anlatan Yazan-Çizen Latif Demirci başlıklı sergi İş Kuleleri’ndeki Kibele Sanat Galerisi’nde açıldı. Kendine özgü mizah anlayışı, çizgileri ve oluşturduğu karakterleriyle çizgi dünyasında derin izler bırakan sanatçının çalışmaları 30 Haziran’a kadar görülebilir. Serginin küratörlüğünü sanatçının kızı Yasemin Demirci ile yakın dostu, gazeteci İhsan Yılmaz’ın yapıyor.

Yasemin Demirci sergiyle ilgili olarak “Babam her hikayenin içindeki yalın mizahı ortaya çıkarır, ince detayların üzerinde dururdu. Özel eşyalarını ve çizimlerini toparlamaya başlayıncaya dek arşivinin ne denli büyük olduğunu fark etmemiştim. Daha önce hiç ortaya çıkmayan çizimleriyle birlikte bu arşivin görülmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Latif Demirci sergisinin kitabı da yayınlandı

Demirci’nin eserlerini, yarattığı çizgi karakterlerin maceraları, yayımladığı kitaplar, farklı çalışmalarıyla, kronolojik ve tematik bir düzen içinde sanatseverlerle buluşturan retrospektif sergi, sanatçının 1974’te başlayan Gırgır döneminden 2022’de yayımlanmış son karikatürüne kadarki zaman dilimini kapsıyor. Serginin Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayınlanan kitabını ise İhsan Yılmaz hazırladı.

Serginin kitabı da İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıktı.

Sergi Gırgır’dan itibaren çizdiği bütün karikatürlerin orijinallerini, yayımlanmış hallerini, kitaplaştırdığı albümleri, hiç görülmemiş suluboya çalışmalarını ve çizim defterlerini saklayan Latif Demirci’nin eserleri arasında yürütülen kapsamlı bir arşiv çalışması sonucunda ortaya çıktı. Aynı zamanda sergide Canavar Koyun Orhan, Muhlis Bey, Arap Kadri, Yavlum Mithat ve Mirsat ile Press Bey gibi unutulmaz kahramanların yer aldığı karikatürlerin yanı sıra Nokta ve Yeni Gündem gibi haftalık dergilere çizdiği karikatürlerle Hürriyet’te uzun yıllar devam eden günlük birinci sayfa karikatürlerinden örnekler görülebilir.

Sergi ‘Çiçeği Burnunda’, ‘Mikrop Macerası’ ve ‘Canavar Koyun Orhan’, ‘Muhlis ve Arap Kadri Doğuyor’, ‘Mithat Bağımsızlığını Elde Ediyor’, ‘Çeviren Latif Demirci ve Press Bey’ ile ‘En Uzun Gazete Macerası’ başlıklı bölümlerden oluşuyor. Ayrıca sergide Latife Tekin’in ‘Berci Kristin Çöp Masalları’ romanı için çizdiği özel eserler ile insan ve hayvanın gündelik hayattaki karmaşık ilişkisini hiciv, eğlence ve usta işi çizgilerle anlattığı National Geoglathif albümünden çizimler de bulunuyor.

Venedik Bienali'nden Filistin'e selamVenedik Bienali’nden Filistin’e selam

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.