Ne çektin be Avni

Avanak Avni heykelinin çilesi bitmiyor. Kadıköy Karikatür Evi önündeki heykel daha önce çalınmıştı. Heykel bu kez de kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından tahrip edildi. Kadıköy Belediyesi de heykeli bakıma aldı. Bu gerçek bir yurttaşın heykelin yokluğunu fark etmesiyle ortaya çıktı.

Kültür Sanat 1 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Avanak Avni heykeli, Kadıköy Karikatür Evi'nin önünde yer alıyor.

Avni, nam-ı diğer Avanak Avni heykeli yine aynı kaderi yaşadı. Oğuz Aral’ın yarattığı efsane karikatür karakteri Avanak Avni’nin Kadıköy’deki heykeline yine zarar verildi. Gırgır dergisinde hayat bulan Avni, 1970’lerden itibaren karikatür tutkunlarının en sevdiği çizgi kahramnalarından biri olmuştu. Heykeltıraş Yunus Tonkuş’un Kadıköy’deki heykeli, geçen yıl da aynı akıbete uğradı. Bronz heykele kimliği meçhul kişi veya kişiler tarafından 2022 yılında zarar verilmişti. Üstelik bu, heykelin başına gelen ilk kötülük de değildi.

Avanak Avni heykeli çaldılar

Avanak Avni heykeline, önceki gece ve geçtiğimiz yıl zarar verilerken 2018’de daha trajik bir akıbete uğramıştı. 80 kiloluk bronz heykel Kadıköy’deki Karikatür Evi önündeki yerinden sökülüp çalınmıştı. 16 gün boyunca bulunamayan bronz heykelin izine nihayet İstanbul’un bir başka semtinde rastlanmıştı.

Avanak Avni, 16 günlük arayış sonrası polis tarafından Kuştepe’de bulunmuştu. Heykeli çalan şahıs verdiği ifadede, karşıdan baktığında karikatür kahramanının heykeline kendisine gülümsediğini ve hiç arkadaşı olmadığı için de bundan çok etklenip söküp götürdüğünü söylemişti.

Gelin görün ki heykelin çektiği çile bir türlü bitmiyor. Bir kez çalınan bir kez de darbeyle yerinden sökülen Avanak Avni heykeli yine tahrip edildi. Sosyal medyada Kadıköy Belediyesi’ne soru yönelten Muharrem Gürbüz, heykelin akıbeti hakkında soru sordu. Kadıköy Belediyesi’nin resmi twitter hesabından verdiği yanıtta heykelin önceki gece, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce tahrip edildiği açıkladı. Heykel, belediye ekipleri tarafından gerekli bakımlarının yapılması için atölyeye götürüldü.

Sosyal medyanın viral şarkısı Makeba'nın hüzünlü hikâyesiSosyal medyanın viral şarkısı Makeba’nın hüzünlü hikâyesi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.