Efsanevi Amerikalı karikatürcü Al Jaffee hayatını kaybetti

'Yaşlanmayan bilge' lakabıyla da anılan karikatürist Al Jaffee, 102 yaşında hayata veda etti. Karikatürün büyük ismi, özellikle çocuklara yönelik çalışmalarıyla tanınıyordu. 'Aptalca Sorulara Saçma Cevaplar' adlı serisi, en popüler işlerinden biriydi.

Kültür Sanat 13 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Al Jaffe 102 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Amerikan mizahının efsanevi dergisi MAD dergisi çoktan tarih oldu. Şimdi o tarihin en önemli isimleri de birer birer aramızdan ayrılıyor. Derginin ödüllü çizerlerinden, ‘Yaşlanmayan bilge’ adıyla anılan Al Jaffe  102 yaşında hayata veda etti. Organ yetmezliği nedeniyle New York’ta ölen Al Jaffe’nin üzücü haberini torunu Fani Thomson duyurdu. Karikatürün büyük ismi, özellikle çocuklara yönelik çalışmalarıyla biliniyordu. ‘Aptalca Sorulara Saçma Cevaplar’ adlı serisiyle tanınan Al Jaffe’nin külliyatı 14 ciltlik bir sette toplanmıştı.

‘Aptal Sorulara Saçma Cevaplar’ Al Jaffe’nin unutulmaz serisiydi.

Litvanya göçmeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Alan Jaffe namı diğer Al Jaffe, 1942’den 2020’ye kadar süren kariyeriyle bir çizgi roman sanatçısı olarak en uzun kariyere sahip olma konusunda Guinness Dünya Rekoru’nu elinde bulunduruyor. Amerikan karikatür dergisi Mad Nisan 1964’ten Nisan 2013’e kadar tam yarım yüzyıl boyunca sadece bir sayısında Jaffee’nin yeni karikatürleri olmadan çıktı. Jaffe 99 yaşına kadar karikatür çizmeye devam etmişti. Gerçek manada bir istikrar abidesi olan Al Jaffe, Reuben Ödülü başta olmak özere pek çok kurumdan yılın karikatüristi ödülü kazanmıştı.

Reklam parodileriyle de dikkat çeken Jaffee, soyulabilir pul, çok bıçaklı jilet, kendi kendine sönen sigara gibi icat içerikli çizimleriyle Prof. Zihni Sinir’in de babası sayılırdı. Ünlü karikatüristin hayatı 2010 yılında Mary-Lou Weisman tarafından kitaplaştırılmıştı.

Gözümüzde canlanacak koskoca mazi! McCartney’nin çekmecesinden yüzlerce Beatles fotoğrafı çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.