Filistin’de bomba kurbanları: Önce çocuklar, sonra kadınlar şimdi de yazarlar

Dünya Gazze'de yaşanan insanlık dramına sessiz kalmıyor. Sanatçılar sosyal medya hesaplarında paylaştıkları karikatür, illüstrasyon ve mesajlarla İsrail'e tepki gösterdi. Öte yandan Gazze'deki saldırıda öldürülenler arasında Filistinli yazar Abdullah Al Akkad ve ailesi de var.

Kültür Sanat 21 Ekim 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Dünyanın dört bir yanından İsrail’in Gazze saldırılarına tepkiler sürüyor. Sanat dünyası da yaşanan insanlık ayıbına sessiz kalmadı. Hem Türkiye’den hem de dünyanın farklı yerlerinden sanatçılar çizim ve illüstrasyonlarla tepkilerini ortaya koydu. İyilikhane Çocuk Derneğinin Instagram hesabında paylaşılan Merve Çirişoğlu’nun çizdiği illüstrasyonda kağıttan bir gemide bombalanan Filistin’i izleyen çocuk, kedi ve kuş ile Filistin bayrağını temsil eden karpuz dilimi görseli yer aldı.

Merve Çirişoğlu’nun çizdiği illüstrasyon

Paylaşıma Türkçe ve İngilizce olarak eklenen açıklamada “Yüzlerce, binlerce Filistinli çocuk. Hüda, Abdullah, Hatice, Ömer, Ayşe, Eymen idi belki isimleri, kendilerinden önce niceleri gibi. Kimi yetimdi, kimi yetim bile kalamadı. İstatistik değeri değiller! Sadece bugün değil, yıllardır süren İsrail zulmünün ortasında katliamdan koruyamadıklarımız, yitirdiklerimiz. Hiçbir sınır tanımayan kötülüğün karşısında hepimiz her koşulda elimizden gelenin en iyisini yapmakla sorumluyuz. Bunun bilinciyle çocukların iyiliği için durmadan çalışmaya devam ediyoruz, edeceğiz” dendi.

‘Savaş bitecek barış gelecek’

ARTtv hesabında da uçaktan atılan bombaların özgürlüğü simgeleyen kuşa dönüştüğü grafik sanatçısı Gürbüz Doğan Ekşioğlu imzalı karikatür “Savaş bitecek barış gelecek” mesajıyla paylaşıldı. İllüstratör Cemile Ağaç Yıldırım’ın paylaştığı grafikte ise İsrail bayrağındaki Davut Yıldızı’na ayağından bağlı bir kuşun barışı simgeleyen zeytin dalına ulaşamaması tasvir edildi. Sanatçı Ayşe Şeref de yıkılan binaların altında kalan bir Filistinli çocuğun elindeki ekmek parçasını kaldırdığı çizimi takipçileriyle paylaştı.

Grafik tasarımcısı Maryam Maash Filistinli bir çocuğun bombardıman sonrasında kimliğinin tespit edilebilsin diye eline ismini ve kimlik bilgisini yazdığı fotoğraftan esinlenerek çizdiği resim “Özgür Filistin” mesajıyla yayınladı. Cloudofmoods hesabının gönderisinde “Filistin Meleklerine… Artık ne diyeceğimi gerçekten bilmiyorum” notuyla, gülen Filistinli çocukların kırmızı balonlara tutunarak gökyüzüne uçtuğu bir illüstrasyon serisi paylaşıldı. Barış vurgulu gönderinin açıklamasında “Mücadele bitmedi. Eviniz özgürlüğe kavuşacak. İnanç her zaman kazanacak ve Filistin kazanacak” dendi.

Filistinli yazar hayatını kaybetti

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı her geçen saat artıyor. Filistinli yazar Abdullah Al Akkad ve ailesi saldırıların son kurbanı oldu. Akkad ve ailesi evlerine düşen bomba sonucu hayatlarını kaybetti. Yazar son olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Bugünden sonra yerinden edilme yok. Bedeli ne olursa olsun mahallelerinde kalma sözü veren binlerce Al-Shati ve Al-Jalaa kampı gencine selamlar. Sloganları Bugünden sonrası göç değil, cihat ve samimi bir niyet var” demişti.

Siyasetin üretemediği çözümü sanatçı üretti: Roger Waters'dan Ortadoğu Barış PlanıSiyasetin üretemediği çözümü sanatçı üretti: Roger Waters’dan Ortadoğu Barış Planı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.