Londra’daki National Gallery’nin altından antik kent çıktı

National Gallery'nin altında 7. yüzyıla uzanan bir tarih yatıyormuş. Kuruluşunun 200. yılını kutlayan müzenin genişletilmesi için yapılan kazılarda antik yerleşme izlerine rastlandı.

Kültür Sanat 28 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
National Gallery, Londra'nın merkezi konumundaki Trafalgar Meydanı'nda.

Dünyanın en önemli koleksiyonlarından birine evsahipliği yapan National Gallery’nin altında binlerce yıllık antik kent varmış. Londra’nın merkezindeki müzenin yanında yapılan arkeolojik kazılarda İngiltere’ye yüzyıllar önce gelen Sakson kabilelerin kurduğu antik bir yerleşme keşfedildi. Müzenin 200. kuruluş yıldönümü için genişletilmesi çalışmalarında keşfedilen alan Sakson Lundenwic kent merkezinin daha önce düşünülenden daha batıya uzandığını gösteriyor.

National Gallery, Trafalgar Meydanı ile Orange Caddesi’ni birbirine bağlayan yürüyüş yolu olan Jubilee Walk’un altında yeni bir tünel kazmaya hazırlanırken çarpıcı bir arkeolojik keşif yaptı. Aralarında 7. ya da 8. yüzyıla tarihlenen bir ocağın da olduğu eserlerin yer aldığı kazı alanı şu an Ulusal Galeri’nin bulunduğu yerde bir zamanlar Sakson Ludenwic yerleşmesinin olduğunu gösteriyor.

Trafalgar Meydanı’ndaki National Gallery, Londra’nın en önemli simgelerinden biri.

National Gallery Londra’nın geçmişine ışık tutuyor

Arkeologlar kazı yaptıkları alanda bir ocak, direk çukurları, kazık çukurları, çukurlar, hendekler ve tesviye birikintileri ortaya çıkardı. National Gallery kazılarını yöneten Stephen White “Ortaya çıkardığımız kanıtlar Lundenwic kent merkezinin düşünülenden daha batıya uzandığını gösteriyor. Bu bilgiyi ve Londra genelindeki arkeolojiyle ilişkisini bu şehirden gençlerle paylaşma şansına sahip olmak bu çalışmayı daha da heyecan verici hale getirdi” dedi. Ortaçağ sonrası duvarlar da Sakson katmanlarının üzerinde keşfedildi ve en eski duvarın 17. veya 18. yüzyıllarda inşa edildiği düşünülüyor.

Kazı alanında 7. yüzyıla ait surlar bulundu.

Arkeologlar ayrıca yerleşimcilerin 19. yüzyıla kadar farklı yapı malzemeleriyle bu duvarları zaman içinde çeşitli aşamalardan geçerek yeniden kullandığına dair kanıtlar buldu. National Gallery kazısı Londra’nın farklı tarih katmanları üstüne oturduğunu doğrulayan en yeni keşif olma özelliği taşıyor. Son 100 yılda Büyük Londra olarak da adlandırılan metropolitan bölgede binlerce arkeolojik alan araştırıldı ve her biri şehrin geçmişi hakkında daha fazla şey ortaya çıkardı.

Bugünkü adını almadan önce bölgede İÖ. 47 yılında kurulan ve 5. yüzyılda terk edilen Londinium şehri vardı. Etrafı duvarlarla çevrili bu Roma şehri bugünkü kentin ismine de ilham oldu. Batı Roma İmparatorluğu’nun çöküşünün ardından
Londinium’un halefi 7. yüzyıldan itibaren şehrin batı surlarından uzanan Sakson ticaret karakolu Lundenwic idi. Yüzyıllar boyunca ticaret kolonisi olarak kalan kent Geç Ortaçağ ile birlikte giderek gelişmeye başladı. Londra 19. yüzyıldan itibaren dünyanın en önemli siyasi, ekonomik ve sanat merkezlerinden biri haline geldi.

National Gallery'ye inadından vazgeçmesi için baskı varNational Gallery’ye inadından vazgeçmesi için baskı var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.