Londra’dan Filistin sanatına selam

2023 Venedik Mimarlık Bienali ve 2024 Bienali’ndeki başvuruları reddedilen '‘Filistin’den Sanatla' sergisi Londra'da bir galeride sanatseverlerle buluşacak. 2 Mart'a kadar devam edecek sergi Filistin sanatına saygı duruşu niteliğinde.

Kültür Sanat 2 Şubat 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Nabil Anani, 'Ütopya Peşinde', 2020.

İsrail- Filistin savaşı kültür sanat dünyasını ikiye böldü, ancak İngiliz sanatçılar ve kültür sanat kurumları her fırsatta Filistin’e destek veren adımlar attı. İngiliz sanat dünyasından Filistin’e destek ve ses veren hamleler gelmeye devam ediyor.

Daha önce ABD’deki Filistin Müzesi’nde açılan bir sergi Londra’daki P21 Galerisi’nde bir kere daha sanatseverlerle buluşuyor. 2 Mart’a kadar devam edecek ‘Filistin’den Sanatla/From Palestine with Art’ 22 Filistinli sanatçının çağdaş eserlerine yer veriyor. 

Sergideki eserler Filistinli iş insanı Faysal Salih’in 2018’de açtığı Palestine Museum koleksiyonundan ödünç alındı. Öne çıkan eserler arasında Filistinli sanatçı Sami Halay, Nabil Anani, Hanan Awad gibi isimler yer alıyor.

Mohammed Alhaj, 2021.

Sergi Filistin’de yaşanan katliam ve beraberinde getirdiği trajediyi öne çıkarmak yerine Filistin sanatına bir saygı duruşu niteliğinde. ABD’deki Filistin Müzesi’nin küratör ve direktörü Faisal Saleh ise resim, heykel, fotoğraf, tekstil sanatı ve enstalasyonların yer aldığı sergiyi “Filistin sanatına giriş” olarak tanımlıyor. 

Sergi daha önce 2022 Venedik Bienali’ndeki edisyonundan farklı olarak yeni eklemeler de içeriyor. Bunlardan biri Ekim ayında İsrail’in bombalamaları sırasında öldürülen Filistinli gazeteci Roshdi Sarraj’ın filmi. 25 dakikalık film sergi süresince durmaksızın gösterilecek. 

‘Yeter’, Nameer Qassim, 2020.

Küratör Saleh genç film yapımcısıyla yakın zamanda yaptığı bir konuşmayı da anlatıyor: “Ölmeden birkaç gün önce onunla konuşuyordum. İngilizce altyazılı filmin bir kopyasını bulmaya çalışıyordum. Stüdyosuna gitmenin çok tehlikeli olduğunu söyledi. Birkaç gün sonra 7 Ekim’den bu yana öldürülen 122 Filistinli gazetecinin çoğu gibi o da evde öldü.”

Başta da söylediğimiz gibi sanat dünyasında Filistinli sanatçıların seslerinin susturma, sergilerin ve etkinliklerin iptal edildiği son dönemde bu serginin önemi de artıyor.

‘Filistin’den Sanatla’ başlıklı serginin 2023 Venedik Mimarlık Bienali ve 2024 Bienali’ndeki başvuruları reddedilmişti. Küratör Saleh’e göre bu kararların tamamı siyasi nedenlerle alındı, “Avrupa’da şimdi İsrail’i memnun etmek için her fırsatı değerlendiriyorlar” diyerek anlatıyor bu durumu.

Saleh ayrıca serginin böylesi bir zamanda gerçekleşmesinin önemine de vurgu yapıyor: “Birçok Batılı kurumun Filistinli sanatçıların sesini kıstığı bir zamanda, seslerini canlı tutmak çok önemli.”

Filistinli Sanatçı Samia Halaby'nin ABD'deki sergisi iptal edildiFilistinli Sanatçı Samia Halaby’nin ABD’deki sergisi iptal edildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.