Filistinli Sanatçı Samia Halaby’nin ABD’deki sergisi iptal edildi

Filistinli Sanatçı Samia Halaby üç yıldır ABD'deki ilk retrospektif sergisi için çalışıyordu. Ancak Indiana Üniversitesi Eskanazi Sanat Müzesi sergiyi güvenlik endişeleri gerekçesiyle iptal etti. Halaby'e göre tek amaç Filistinli sesleri susturmak.

Kültür Sanat 14 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Filistinli Sanatçı Samia Halaby ABD’deki Indiana Üniversitesi Eskanazi Sanat Müzesi’nde kapılarını 10 Şubat’ta açacak bir sergiye hazırlanıyordu. Soyut resimleriyle tanınan ressam üç yıldır ‘Samia Halaby: Enerji Merkezleri’ isimli bu sergi üzerinde çalışıyordu. Bu 87 yaşındaki sanatçının ABD’deki ilk retrospektif sergisi olacaktı.

Ancak Indiana Üniversitesi sanatçı Samia Halaby’nin sergisini iptal etti. Gerekçe olarak da güvenlik endişelerini öne sürdü. İptal haberi Halaby vakfının yönetim kurulu üyesi Madison Gordon’a elektronik posta ile iletildi.

İptal edilen sergi Filistinli sanatçı Samia Halaby’nin ABD’deki ilk retrospektif sergisi olacaktı.

Karar akademik özgürlüğün ve siyasi ifade özgürlüğünün ihlali tartışması yarattı. Indiana Üniversitesinin iptal kararına karşı 1300’ü aşkın imza toplandı. Samia Halaby üniversite rektörüne 27 Aralık ve 8 Ocak’te iki mektup yazdı, ancak Indiana Üniversitesi geri adım atmadı.

Halaby 27 Aralık’ta yazdığı mektupta Kudüs’te doğduğunu ve 1948 Nakba’da 11 yaşındayken hayatta kaldığını ve Filistinlilerin yaşamını, güvenliğini ve kendi kaderini tayin hakkını savunmak için on yıllarını harcadığını söyledi. Halaby son dönemde sosyal medya paylaşımlarıyla Filistin’e destek veriyor. Filistin’in kurtuluşunu savunan, direniş ve dayanışmanın uluslararası sonuçlarını vurgulayan paylaşımlar yapıyor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Samia Halaby (@samiahalaby)

‘Amaç Filistinli sesleri bastırmak’

1970’lerde Yale Sanat Okulu’nun ilk kadın tam zamanlı öğretim üyesi olarak akademinin öncü isimlerinden biri olan Halaby ABD’li haber sitesi Hyperalergic‘e temel amacın Filistinlilerin seslerini bastırmak olduğunu belirten bir açıklama yaptı:

“Açıkçası amaç şu anda Filistinli sesleri bastırmak. Eğer niyetleri bu değilse neden onlarla görüşme teklifimi kabul etmiyorlar? Üç uzun hazırlık yılı boyunca neden hiçbir şekilde konuşmadılar?”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Samia Halaby (@samiahalaby)

Bu arada Halaby’nin sergisinin iptal edilmesi Indiana Üniversitesi’ndeki tek tartışmalı karar değil. Üniversite yakın zamanda Filistinli bir öğrenci grubunun ev sahipliği yaptığı, İsrail’in politikalarını eleştiren eski bir İsrail askerinin yer aldığı etkinliğin organizasyonunda yer alan Profesör Abdulkader Sinno’yu da uzaklaştırmıştı. Sinno uzaklaştırılmasının üniversitenin akademik özgürlüğü sınırlama ve Filistinlilerin insan haklarına ilişkin meşru ifade özgürlüğünü engelleme girişimi olduğunu savunuyor.

Halaby’nin sergisine dönecek olursak… Yaklaşık 35 çizim, baskı ve resmin yer aldığı sergiye Michigan Eyalet Üniversitesi’ndeki Broad Sanat Müzesi bu yaz ev sahipliği yapmayı planlıyor. Broad Sanat Müzesi’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre sergi Haziran ayında açılacak.

Sanatçılar Gazze için söyledi: Kasvetli kışın ortasında açlıktan ölmek üzere olan çocuklar inliyorSanatçılar Gazze için söyledi: Kasvetli kışın ortasında açlıktan ölmek üzere olan çocuklar inliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.