Louis Armstrong’un beş kaydı ilk kez yayınlanıyor

Louis Armstrong'un sahnelere veda etmeden önce BBC Stüdyoları'nda seslendirdiği şarkılar 56 yıl sonra albüm kaydı olarak yayınlanıyor. Caz efsanesinin her biri başyapıt olan şarkılarının yer aldığı kayıt temmuzda dinleyiciyle buluşacak.

Kültür Sanat 24 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Caz efsanesi Louis Armstrong

Louis Armstrong’un 1968 yılında BBC için verdiği konserin kaydı yayınlanıyor. Otoriteler tarafından caz efsanesinin en iyi çalışmalarından biri olarak kabul edilen performans bugüne kadar hiç yayınlanmamıştı. Temmuz ayında dinleyiciyle buluşacak olan ‘Louis in London’ adlı derlemede caz efsanesinin seslendirdiği klasik şarkıları yer alıyor. BBC Stüdyoları’ndaki konser kaydının videosu da albümle birlikte yayınlanacak.

Caz efsanesi Louis Armstrong’un ‘The Bare Necessities’, ‘Mack the Knife’ ve ‘Hello, Dolly!’  gibi şarkılarının yanı sıra daha önce hiç yayınlanmamış beş kaydı da bu albümde yer alacak. Bu beş şarkı ise müzisyenin caz tarihine geçen başyapıtlarından oluşuyor. ‘In Indiana’, ‘You’ll Never Walk Alone’, ‘Ole Miss’, ‘Blueberry Hill’ ve ‘What a Wonderful World’.

Louis Armstrong bu kayıttan iki ay sonra sahnelere veda etmişti

Derlemede yer alan parçalar Louis Armstrong’un ‘What a Wonderful World’ün orijinal kaydıyla Cliff Richard’ı İngiltere listelerinin tepesinden indirmesinden haftalar sonra, 2 Temmuz 1968’de BBC’de canlı olarak kaydedildi. Louis Armstrong Müzesi’nin direktörü ve Armstrong biyografisinin Grammy ödüllü yazarı Ricky Riccardi derleme için albüm yazısı kaleme aldı.

1968 yılındak bu kayıtlar Louis Armstrong’un kişisel tarihinde de özel bir yere sahip. Yaşadığı böbrek rahatsızlığı nedeniyle doktorların tavsiyesi üzerine bir süredir konser vermeyen caz efsanesi kararını bu konser için askıya almıştı. Ancak bu performansından iki ay sonra müzisyen kötüye giden sağlık durumu yüzünden sahnelere veda etmek zorunda kalmıştı. Uzun tedavi sürecine rağmen trompet virtözü 6 Temmuz 1971’de New York’ta hayatını kaybetmişti.

Keman virtüözü Kristof Barati İstanbul'da Mozart'ın 'Türk' eseriyle sürpriz yaptıKeman virtüözü Kristof Barati İstanbul’da Mozart’ın ‘Türk’ eseriyle sürpriz yaptı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.