New York Times’ı eleştirip istifa etti: Savaş yalanlarının bir parçası olmayacağım

Pulitzer ödüllü şair, deneme yazarı ve New York Times dergisinin şiir editörü Anne Boyer, kurumunun 'savaş yalanlarını' öne sürerek istifa etti: “Bazen sanatçıların yapabileceği tek şey reddetmektir. Bu yüzden reddediyorum.”

Kültür Sanat 18 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
New York Times Dergisi'nin şiir editörü Anne Boyer, kurumunun savaş yalanlarını" öne sürerek istifa etti.

Bazen bir istifa mektubu, sadece bir işten ayrılmaktan çok daha fazlası anlamına gelir. Bunun nadir bir örneği, Pulitzer ödüllü şair, deneme yazarı ve New York Times dergisinin şiir editörü Anne Boyer’den geldi. Sanatçı Times’ın “savaş yalanlarını” öne sürerek istifa etti.

Anne Boyer. Fotoğraf: Literary Hub

Boyer, ABD’nin desteklediği İsrail’in Filistin işgalinin bir savaş değil, bir halkın yıkımı olduğunu söyleyerek bir sanatçı olarak bazen yapabilecekleri tek şeyin reddetmek olduğunu belirterek insiyatif aldı. Gerekçe olarak ‘savaş yalanlarını gösteren Boyer, “Bu acıya bizi alıştırmaya çalışanların ‘makul’ tonları içinde şiir hakkında yazmayacağım. Artık korkunç örtüleme ifadeleri kullanmayacağım. Savaş kışkırtan yalanlara daha fazla yer vermeyeceğim” diyerek görevinden ayrıldığını duyurdu. 

Boyer’in manifesto tadındaki istifa mektubunun tam metni şöyle:

New York Times Magazine’nin şiir editörlüğünden istifa ettim.

İsrail devletinin ABD tarafından desteklenen Gazze halkına karşı sürdürdüğü savaş hiçbir kimse için bir savaş değildir. İçinde veya dışında hiçbir güven bulunmamaktadır, ne İsrail için, ne de Amerika Birleşik Devletleri veya Avrupa için, özellikle adlarına yalan söyleyenler tarafından iftira edilen birçok Yahudi insan için… Tek kârı, petrol çıkarları ve silah üreticilerinin ölümcül kârıdır. 

Dünya, gelecek, kalplerimiz ve aslında her şey bundan dolayı küçülüyor ve sertleşiyor. Bu sadece füzelerin ve kara işgallerinin savaşı değil. Bu, on yıllar boyunca işgal, zorla yer değiştirme, mahrum bırakma, gözetleme, kuşatma, hapis ve işkenceye karşı direnen Filistin halkının süregelen yıkımı.

Statükomuz ifade özgürlüğü. Bu nedenle bazen sanatçıların yapabileceği tek şey reddetmektir. Bu yüzden reddediyorum. Bu acıya bizi alıştırmaya çalışanların ‘makul’ tonları içinde şiir hakkında yazmayacağım. Artık korkunç örtüleme ifadeleri kullanmayacağım. Savaş kışkırtan yalanlara daha fazla yer vermeyeceğim.

Eğer bu istifa, haber dünyasında şiir büyüklüğünde bir boşluk bırakıyorsa, şu anın gerçek şekli budur.

Bu istifa, The New York Times Magazine’nin yaşadığı ilk kriz değil. Yayın bu ay başında, ödüllü yazarlarından Jazmine Hughes’un  Filistinlilere destek veren ve İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukayı protesto eden bir bildiriyi imzalamasının ardından “yayın politikalarını ihlal ettiği” gerekçesiyle istifaya zorlanmıştı.

İsrail- Filistin savaşında yeni cephe: Müzeler, festivaller, galerilerİsrail- Filistin savaşında yeni cephe: Müzeler, festivaller, galeriler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.