Marina Abramovic ‘Balkan Erotik Destanı’nı İngiltere’de sahneleyecek

Sanatçı Marina Abramovic 'Balkan Erotik Destanı' adlı performansını 19 yıl aradan sonra Manchester'da yeniden sahnelemeye hazırlanıyor. Performans kadınların vajinalarını göstererek tanrılardan yağmuru durdurmalarını istediği ritüellere dayanıyor.

Kültür Sanat 3 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Performans sanatı denince akla gelen ilk isim Marina Abramovic. Öyle ki sanat dünyası 1946 doğumlu Sırp sanatçıya “performans sanatının büyükannesi” diyor. Yarım asırlık kariyeri boyunca unutulmaz performanslara imza attı, dünyayı dolaştı. Performanslarında genellikle bedenini ortaya koydu. Ve bu performansları kimilerine göre çok cüretkardı.

Bunlardan biri 2005 tarihli ‘Balkan Erotik Destanı’ adlı çalışması. Bu kişisel eserler serisi Marina Abramovic’in kendi ülkesi, Balkan folkloru ve erotizmin kullanımı üzerine yaptığı araştırmalara dayanıyor. Eski el yazmalarını inceleyen sanatçı Orta Çağ’dan beri Slav kültürüne kök salmış pagan ritüelleri analiz ederek hazırlandı çalışmasına. Abramović çıplaklığın özellikle doğanın bereketi ve yağmurun gelmesi için yapılan ritüellerde çok önemli işlevi olduğunu keşfetti. Sonunda da ortaya bu seri çıktı.

Yağmuru durdurmak!

19 yıl sonra bu performans bir kere daha canlandırılacak. Sanatçı Sunday Telegraph’a verdiği röportajda gelecek yıl Manchester’da ‘Balkan Erotik Destanı’ adlı eserini devasa bir fabrika alanında sahnelemeyi umduğunu söyledi. Mekan adı verilmese söz konusu performansın International Manchester Uluslararası Festivali’nin yeni eserlerin sergilendiği etkinlik alanı Aviva Studios-Factory’da canlandırılacağı tahmin ediliyor. 

Bu destansı eser eski bir köyde “15 yaşından 80’lerine kadar” değişen yaşlarda kadınların tarlalara koşup eteklerini kaldırarak vajinalarını gösterdikleri ve tanrıları yağmuru durdurmaları için korkutmayı amaçlayan folklorik ritüellerden esinleniyor. Abramovic bu ritüeli Manchester’da 24 dansçıyla birlikte canlandıracağını söylüyor. Sanatçı her zamanki açık sözlülüğüyle “Vajinanın yağmuru durdurma gücü fikri inanılmaz” diyor.

 

Abramovic Çin'de eski defterleri açıyor: Şangay'da bir uzun yürüyüş sergisiAbramovic Çin’de eski defterleri açıyor: Şangay’da bir uzun yürüyüş sergisi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.