Mehmet Aksoy’dan Erdoğan’a yıllar sonra cevap: Kibrin düşüşü olacak

Heykeltıraş Mehmet Aksoy, Kuşadası'nda Şamanlar ve Mitler adlı yeni sergisini açtı. 2011'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile "ucube" tartışması yaşayan Aksoy, Cumhuriyet'e verdiği röportajda yıllar sonra Erdoğan'a cevap verdi.

Kültür Sanat 4 Mayıs 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Heykeltıraş Mehmet Aksoy, Cumhuriyet gazetesine röportaj verdi.

Yıl 2011. Kars’ta Mehmet Aksoy İnsanlık Anıtı heykeli yaptı. Lakin o dönem başbakan olan Erdoğan eleştirdi. Erdoğan’ın heykeli “ucube” olarak nitelendirmesinden bir süre sonra da Kars Belediyesi’nin aldığı kararla eser yıkıldı. Aksoy’un, bu olay sonrası açtığı dava sanatçı lehine sonuçlanmıştı. Heykeltıraş Mehmet Aksoy, yıllar sonra Erdoğan’a cevap verdi.

‘Kibrin düşüşü olacak’

Kuşadası’nda açtığı sergi vesilesiyle Cumhuriyet’ten Öznur Oğraş Çolak’ın sorularını yanıtlayan  Mehmet Aksoy “Her şeyi yaparız, uçuyoruz, her yere gidiyoruz. Dağları deviririz, dağları yok ederiz. Şimdi bu kibir, düşmanlığa başladı ve bunun dibinde de para var tabii. Yukarıdakiler artık para hırsından dolayı o kadar kibirli ki İkarus gibi! Ben uçuyorum, güneşe de uçarım hikâyesi! Kanatların erir, düşersin aşağı tepetaklak olursun. İşte İkarus mesela bir figür, kibrin düşüşü gibi!” dedi ve sözü 2011 yılında Kars’ta Erdoğan’ın “ucube” olarak nitelendirdiği ardından da yıkılan heykeli üzerinden gelişen tartışmalara getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a cevap veren heykeltıraş Mehmet Aksoy, “Bugün mesela AKP’nin, Erdoğan’ın kibrine bak! Bir yerden bir yere 200-300 arabayla gidiliyor. Kibrin düşüşü olacak, kibir çekecek aşağı. Bu böyle bir şeydir, bunun önüne geçilmez. Ne kadar aşağı durursan o kadar yükselirsin ve bakın tanınmış insanlara, hiç kibirli değiller. Hep aşağıdan konuşuyorlar ve hiç kibir yok ve onları biz yükseltiyoruz. Biz yükseltiriz, kendi kendini yükseltemezsin. Sen, “Ben yukarıdayım bana bakın be hey küçük insanlar” falan böyle yapamazsın. İnsanların bu kibrinden dolayı, doğa intikam alır” dedi.

Sırada Antakya Deprem Anıtı var

Kuşadası Ada Modern Sanat Galerisi’nde yeni sergisini açan Mehmet Aksoy, Türk mitlerine odaklanıyor. İbrahim Karaoğlu’nun küratörlüğünde düzenlenen Şamanlar ve Mitler sergide 20 yapıt yer alıyor. Sergi, Kuşadası’ndan sonra yeni eserlerin de katılımıyla Ankara ve İstanbul’da da sanatseverlerle buluşacak.

Sanatsal üretimine devam ettiğini belirten Mehmet Aksoy, şu an iki konuya odaklandığını belirtti. Biri, evini müzeye dönüştürmeye yönelik yeni projesi; diğeriyse Antakya Deprem Anıtı. Anıt iin hazırladığı proje hakkında şunları söylüyor Aksoy: “Eskizler yaptım. İnisiyatifler kuruluyor, insanlarla görüşüyorum Antakya’da”

Tadilat bitti, devrimin simgesi yeniden Louvre Müzesi'ndeTadilat bitti, devrimin simgesi yeniden Louvre Müzesi’nde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.