Onun besteleriyle derse giriyor, düğünlerde dans ediyoruz: Melih Kibar hep aramızda

Okullarda onun bestelediği 'Hababam Sınıfı' ve 'Çoban Yıldızı' yıllardır tenefüz zili olarak kullanılıyor. Düğünlerin ilk dans şarkısı 'Her Şey Seninle Güzel' de onun. 19 yıl önce kaybettiğimiz Melih Kibar hep aklımızda, hep kalbimizde.

Kültür Sanat 8 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

Melih Kibar verdiği son röportajlarından birinde Türkiye’de yaşamaktan ötürü hem çok şanslı hem de çok şansız olduğunu ifade etmişti. Şanslıydı, çünkü arkasında muhteşem bir kültürel ve müzikal miras vardı. Şansızdı, çünkü telif düzenlemeleri yetersizdi. Melih Kibar bir Fransız ya da İngiliz olsa çok yüksek telif gelirleri elde edebilirdi. Türk popüler müziğine onlarca eser kazandırmış bir ismin böyle düşünmesi, daha doğrusu bu durumu yaşaması elbette üzücü.

1951 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Melih Kibar’ın babası İzmir’in dokuz yıl boyunca belediye başkanlığını üstlenen Osman Kibar’dı. Alman Lisesi’nde okurken okul orkestrasıyla katıldığı Milliyet Liselerarası Müzik Yarışması’nda ‘En İyi Beste Ödülü’nü kazanmıştı. Bu Melih Kibar adının ciddi manada duyulmaya başladığı ilk olaydı.

O filmler Kibar’a çok şey borçlu

1974 yılında Timur Selçuk’un yayınladığı albümün orkestrasında yer alan Kibar film müziklerine de yöneldi. Kendisini Yeşilçam ile özdeşleştirecek süreç de böyle başladı. Besteci bu dönemde ‘Aile Şerefi’, ‘Neşeli Günler’, ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’, ‘Devlerin Aşkı’, ‘Tosun Paşa’ ve ‘Çiçek Abbas gibi filmlerin müziklerine imza attı. Üretken bir yıl geçiren Melih Kibar 1974 yılında Türk sinemasının başyapıtı ‘Hababam Sınıfı’nın müziklerini besteledi. Hikâyesi, oyunculukları, yönetimi ve müzikleriyle gerçek bir başyapıt olan serinin günümüzde de gördüğü büyük ilgi herkesin malûmu.

Eurovision’daki ilk göz ağrımız

Film müzikleriyle adından söz ettirmeyi başaran Melih Kibar bir dönem milli meselemiz haline gelen Eurovision yarışmasıyla karşımıza çıkar. Yarışmaya ilk kez katıldığımız 1975’te yayın için bestelediği ‘Çoban Yıldızı’ izleyici tarafından o kadar beğenilir ki defalarca yayınlaması için istek alır. 1980’de Haldun Dormen’in başyapıtlarından ‘Hisseli Harikalar Kumpanyası’nın müziklerini besteleyen Melih Kibar’ın Eurovision macerası da devam eder. 1980’li yılların başından itibaren İlhan İrem ile çalışmaya başlayan Melih Kibar 1986 yılında bestelediği ‘Halley’ şarkısıyla Eurovision’a katılır. Türkiye o sene yarışmada dokuzuncu olur.

İçimizdeki fırtınalar

Melih Kibar denince akla elbette sadece Yeşilçam ve Eurovision maceramız gelmiyor. Kibar, Çiğdem Talu ile pop müziğe izleri silinmeyecek etkiler bıraktı. Ağırlıklı olarak Erol Evgin’in seslendirdiği şarkıların çoğu Türk pop müziğinin klasikleri arasında. ‘İşte Öyle Bir Şey’ ve ‘Sevdan Olmasa’ gibi çok sevilen şarkıların yanı sıra Kibar-Talu aşkının meyvesi olan ‘İçimdeki Fırtına’ popüler müziğin unutulmazları arasına girdi. 1984 yılında Polonya’nın Sopot kentinde düzenlenen ünlü yarışmada En İyi Orkestra Şefi ödülünü kazanan Melih Kibar 2000’de Afife Ödüllerinde En İyi Besteci ödülüne lâyık görülmüştü.

1990’lı yıllarda müzikal üretimlerine devam eden Melih Kibar bir dönem televizyonda müzik programı hazırlayıp sundu. Usta besteci 7 Nisan 2005’te uzun süre tedavi gördüğü kanser nedeniyle İstanbul’da hayatını kaybetti. Ondan geriye de şahane şarkılar kaldı. Okullarda, düğünlerde, uzun yol yolculuklarında ve hayata dokunan daha pek çok anda…

Gözleriyle orkestraya hükmeden şef Herbert von KarajanGözleriyle orkestraya hükmeden şef Herbert von Karajan

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.