MESAM açıkladı: Oteller artık telif ödeyecek

MESAM müzisyenlere müjdeyi verdi. Artık tüm konaklama tesisleri, işletmelerinde çalan müzikler için hak sahibi sanatçılara telif ödemek zorunda. Karar, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Meslek birlikleri alınan bu karardan memnun.ME

Kültür Sanat 25 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Oteller artık partilerde çaldıkları müzikler için telif ödeyecek.

MESAM müzisyenler için müjdeli haberi duyurdu. Oteller bundan böyle çaldıkları müzikler için eser sahiplerine telif ödeyecek. Türkiye Musıki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), otel, pansiyon, motel ve diğer tüm konaklama tesisi statüsüne sahip işletmelerin lisanslama kapsamına alındığını duyurdu. Resmi Gazete’de yer alan karara göre bundan sonra bu işletmeler, tesislerinde çaldıkları müzikler için eser sahibini telif ödeyecek.

MESAM sanatçılara müjdeli haberi duyurdu

Oteller ve diğer konaklama tesislerinin bundan böyle telif ödeyeceğine dair kararı kamuoyuna duyuran Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yedi müzik meslek birliği arasında yapılan çalışmalar sonucunda uzun süredir beklenen kararın alındığını açıkladı.

Zorunlu lisanslama tebliğinin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Konu hakkında MESAM’dan yapılan açıklama ise şöyle: “Otellerin kolay ve etkin bir sistem ile lisans altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir düzenleme yapıldı. Böylelikle işletmeler; çok sayıda sanatçının eserlerinin bulunduğu repertuvarlar için müzik birliklerinin belirlediği tarifeler üzerinden zorunlu lisanslama yapacak. Çalışmalarda çözüm üretmeye ve işbirliğine dayalı yaklaşım gösteren otel meslek birlikleri TÜROFED, TUROB da devrim niteliğindeki karara destek verdi.”

MESAM Başkanı Recep Ergül de Türkiye’de yaklaşık 21 bin civarında otel, motel, pansiyon ve konaklama tesisi bulunduğunu belirterek, şunları aktardı: “Telif konusunda lisanslama tarifelerinde ciddi indirimler yaparak otellere ödeme kolaylığı sağladı. Otellerin, herhangi bir cezai işlemle karşılaşmamak için 31 Ekim 2023 tarihine kadar gerekli sözleşmeleri yapmaları gerek. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile 7 müzik meslek birliği olarak yaklaşık 2 yıldır yaptığımız müzakereler sonucu hem müzik endüstrisinin hem de turizmcilerin haklarını koruyacak bir düzenlemeye gidildi” dedi.

10 Haber'den İstanbul Caz Festivali rehberi10 Haber’den İstanbul Caz Festivali rehberi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.