Metropolis Antik Kenti’nde sütun ve mozikler ortaya çıkarıldı

İzmir Torbalı'daki Metropolis Antik Kenti'nde kazılar devam ediyor. İyonyalılar döneminden kalma binlerce yıllık kentte sütunlar, mozaikli galeriler ve tuğla dükkanlar ortaya çıkarıldı.

Kültür Sanat 22 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

İlk yerleşim izlerinin Taş Devri’ne kadar uzandığı Metropolis Antik Kenti’nde arkeolojik kazılar devam ediyor. Geç Antik Çağ’da piskoposluk merkezi haline gelen kentte farklı dönemlere ait buluntular ortaya çıkarıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ve Metropolis Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek antik kentte gün yüzüne çıkarılan tarihi eserlerle ilgili tanıtım toplantısı  yaptı.

Kazı çalışmalarının DEÜ Arkeoloji Bölümü kurucusu Prof. Dr. Recep Meriç tarafından 1990’lı yıllarda başlatıldığını anımsatan Nükhet Hotar kazı yapma yetkisinin temmuz ayında yeniden üniversitelerine verildiğini hatırlattı. Üniversite olarak Metropolis Antik Kenti’nde arkeoloji dünyasında daha çok anılması için çalışacaklarını, antik kentte çok önemli bilimsel veriler elde edildiğini söyleyen Hotar “Burası adeta bir laboratuvar. Çok kıymetli verilerimiz var. Özellikle genç akademisyenlerimizi teşvik ediyoruz, akademik çalışmalar için hocalarımızı da gençlere yol göstermesi noktasında teşvik ediyoruz. Burayı en üst düzeyde korumaya çalışıyoruz. Burası İzmir turizmine de katkı sunacak” dedi.

Metropolis’teki kazılarda binlerce yıllık heykeller ortaya çıkarıldı.

Metropolis bereketli toprakların zenginliğini yansıtıyor

Metropolis’in İyonya’nın çok önemli, bereketli toprakları kendisine sınır edinmiş bir kenti olduğunu söyleyen Prof. Dr. Serdar Aybek ise şunları söyledi: “Özellikle tarım ticaretiyle öne çıkmış. Metropolis’in harabelerini gezdiğimizde zenginliği, sanat düzeyini, o güzel mermer yapıları görebiliyoruz ve o günün görkemini anlayabiliyoruz. Burada her zaman sürprizlerle karşılaşıyoruz. Yamaçta kurulmuş olduğu için genellikle kalıntılar derin dolgular altında ortaya çıkıyor. Arkeolojik kazıların sonucunda yeni ve çok önemli buluntular ortaya çıktı. Yerinde korunmuş sütunlar, mozaikli galeriler, tuğla dükkanlar… Metropolis’in ticaret hayatının en canlı olduğu bölümünde çalışıyoruz ve heyecanla önümüzdeki yıllardaki çalışmaları bekliyoruz.”

Laodikya'nın yeni gözdesi: 1910 yıllık çeşme ayağa kaldırıldıLaodikya’nın yeni gözdesi: 1910 yıllık çeşme ayağa kaldırıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.