Michelangelo’nun az bilinen çizimleri British Museum’da

Rönesansın büyük sanatçısı Michelangelo'nun son yıllarına ait az bilinen karakalem çizimleri British Museum'da sergileniyor. Lord Elgin'in koleksiyonundan oluşan yeni sergi sanatçının kusursuz tekniğini de gözler önüne seriyor.

Kültür Sanat 1 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Michelangelo'nun son yıllarına ait çiizimlerden biri British Museum'daki sergide.

O, Rönesansın en büyük sanatçılarından biri. Sistine Şapeli’nin tavanına resmettiği başyapıtından heykellerine, insanlığa bıraktığı miras hayranlık uyandırmaya devam ediyor. Michelangelo’nun karakalem çizimlerinin yer aldığı sergi ise sanatçının son yıllarına odaklanıyor. 2 Mayıs’ta kapılarını açacak sergi 28 Temmuz’a kadar devam edecek.

Birçok çağdaşının yaşlı bulduğu 59 yaşındaki Michelangelo Floransa’dan Roma’ya gitti. Bu seyahat bir sanatçı ve bir insan olarak deneyimlerini temelden şekillendirecek dramatik yeni bir dönemin başlangıcına da işaret ediyordu. Bu sergi Papa Clement VII tarafından Sistine Şapeli’ndeki ‘Son Yargı’ freskini resmetmesi için çağrıldığı Roma’ya dönüşünün ona yeni siparişler getirdiği ve en yakın arkadaşlarından bazılarıyla yeniden bir araya geldiği hayatının son 30 yılına bakıyor.

Sergi 2 Mayıs’ta kapılarını açıyor.

Michelangelo çizimlerinin yanı sıra mektupları da sergide

Bu eserler Michelangelo’nun büyük mimari projeleri için yaptığı çalışmaların yanı sıra kişisel tutkularını ve kaygılarını ortaya koyan çizimler, şiirler ve samimi mektuplarla birlikte sergileniyor. Bu sergi düşüşte olan bir sanatçıyı değil, sanatçının hayatının son yıllarında kurtuluşu keşfedip ölümlülüğüyle yüzleşirken çalışmalarına getirdiği şaşırtıcı dinamizmi gösteriyor. ‘Titus’un Cezalandırılması’ ve otoportre gibi çalışmaların yer aldığı sergideki eserlerin bir bölümü Lord Elgin’in ya da tam adıyla Thomas Bruce’un koleksiyonuna ait.

1841 yılında hayatını kaybeden Lord Elgin Osmanlı sınırları içinde kalan pek çok yerde izinsiz kazılar yaptırıp buluntuları İngiltere’ye taşımıştı. Bunlardan en bilineni Atina’daki Akropol’den sökülüp götürülen Elgin Mermerleri’ydi. British Museum’da sergilenen bu antik mermer günümüzde Yunanistan ve İngiltere arasında diplomatik krize konu olmaya devam ediyor. Yunanistan uzun yıllardır Akropolis’ten sökülen mermerin iadesi için diplomatik mücadele verirken İngiltere talebe kulak tıkıyor.

Müziğin efsanelerinden yeni albümlerMüziğin efsanelerinden yeni albümler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.