Mısır ile Hollanda arasında Beyoncé krizi

Mısır ile Hollanda arasında Beyoncé sergisi gerginliği. Hollanda'nın Leiden kentinde açılan 'Kemet' sergisi yüzünden Mısır, Hollandalı arkeologların ülkeye girişini yasakladı. Karara Hollanda'dan tepki geldi. Hollandalı arkeologlar 1975'ten beri bölgede araştırmalar yürütüyordu.

Kültür Sanat 10 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Sergide Beyoncé, Mısır kraliçesi Nefertiti olarak tasvir edildi.

Beyoncé sergisi yüzünden iki ülkenin arası açıldı. Hollanda’nın Leiden kentinde gerçekleştirilen sergide Beyoncé ve Rihanna gibi ünlü isimlerin Antik Mısır kraliçelerine benzetilmesi olay oldu. Mısır, sergiye tepki gösterken Hollandalı arkeologlara yaptırım uygulama kararı aldı. Hollandalı arkeologların ülkeye girişi yasaklandı.

Beyoncé sergisi sonrası arkeologlara yaptırım

Beyoncé sergisinin krizi büyüyor. Hollanda’nın Leiden kentindeki Ulusal Eski Eserler Müzesi’nde (RMO) düzenlenen ‘Kemet’ adlı sergisine Mısır yönetimi tepki gösterdi. Sergide günümüzün popüler yıldızları Mısır kraliçeleri gibi tasvir edildi. Beyoncé ve Rihanna, kraliçe Nefertiti olarak tasvir edilirken Eddie Murphy de Ramses gibi resmedildi.

Rapçi Nas’in de firavun Tutankamon olarak tasvir edildiği sergiye tepki gösteren Mısır’dan misilleme de gecikmedi. Hollanda’nın Leiden kentinde açılan sergiye tepki gösteren Mısır, ülkeye Hollandalı arkeologların girişini yasakladı. Hollanda Ulusal Eski Eserler Müzesi’ne bağlı arkeologlar Mısır’ın başkenti Kahire yakınlarındaki Sakkara mezarlarında 1975 yılından bu yanaaraştırma faaliyeti yürütmekteydi.

Hollanda sergiye yönelik suçlamayı reddeti

Beyoncé ve Rihanna’nın tasvirlerinin yer aldığı serginin yapılması sonrası Mısır yönetiminin aldığı yasak kararı üzerine Leiden’deki Ulusal Eski Eserler Müzesi müdürü Wim Weijland bir açıklama yaptı. Mısır’ın kendilerine yönelik yaptığı tarihi tahrif ediyorlar suçlamalarını reddeden müze müdürü Weijland: “Tarihi tahrif ettiğimiz doğru değil. Bu sergi titizlikle hazırlandı. Suçlamalar bilime de aykırı. Yasağın kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

Mısır, Leiden’de düzenlenen sergi için gösterdiği tepkinin bir benzerini de Netflix’e yöneltmişti. Hatırlanacağı üzere geçen ay Netflix’te yayınlanan ‘Kleopatra’ belgeselinde kraliçeyi siyahi bir oyuncunun canlandırması Mısır’da tepkilere neden olmuştu. Netflix’i protesto etmek için çok sayıda gösteri düzenlenirken ülkede platformun yasaklanması talep edilmişti.

Beyoncé'den Tina Turner'a: Olmasaydın olmazdıkBeyoncé’den Tina Turner’a: Olmasaydın olmazdık

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.