Mozart’ın başyapıtı ilk kez Süreyya Operası’nda

Operanın başyapıtlarından biri olarak kabul edilen ‘Saraydan Kız Kaçırma’ dört temsille ilk kez Süreyya Operası’nda sahnelenecek. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahneleyeceği operanın ilk gösterimi 25 Mart'ta yapılacak.

Kültür Sanat 22 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
'Saraydan Kız Kaçırma' ilk kez 1782'de Viyana'da sahnelenmişti.

Wolfgang Amadeus Mozart’ın en sevilen operalarından ‘Saraydan Kız Kaçırma’ bu ay sonu itibariyle Kadıköy’deki Süreyya Operası’nda sahnelenecek. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin prodüksiyonuyla sahneye taşınan eser, 25 -28 Mart ve 4 -7 Nisan tarihlerinde sanatseverlerle buluşacak.

Rejisör Caner Akın’ın sahneye koyduğu eserde, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı şefler Zdravko Lazarov ve Murat Kodallı dönüşümlü bir şekilde yönetecek. Operanın dekor ve kostüm tarımları ise Olcay Engin Kaymaz imzasını taşıyacak. Dört temsilinde Süreyya Operası’nda yapılacağı operada İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sanatçıları dönüşümlü olarak tarihi eseri sahneleyecek. Temsillerde Erdem Erdoğan, Ufuk Toker, Kenan Dağaşan, Tuncay Kurtoğlu, Umut Tingür, Ceren Aydın, Hale Soner Kekeç, Evren Işık Yasemin, Bezmi Hazal Ekşi, Ayşenur Ayyıldız Haksoy, Ecem A. Yazoğlu, Selim Borak ve Alper Saldıran sahne alacak.

Türk modasının en başarılı yansımalarından biri

Prömiyeri 16 Temmuz 1782’de Viyana’da gerçekleşen ve dönemin Türk modası Turquerie’nin etkilerini taşıyan ‘Saraydan Kız Kaçırma’ Mozart’a kariyerindeki zirvelerden birini yaşatmıştı. Mozart’ın başyapıtında Türklerin kin tutmak yerine merhamete önem vermesi vurgulanıyor.

Akdeniz kıyılarındaki sarayında yaşayan Selim Paşa ve saraya gelen Avrupalıların ekseninde ilerleyen hikâye, hem yazıldığı 18. yüzyıl hem de günümüze dair önemli mesajlar içeriyor. Sahnelendiği ilk günden beri büyük beğeni toplayan ve operanın başyapıtlarından biri olarak kabul edilen eser, konusu nedeniyle ülkemizde de her daim ilgiyle karşılanan bir opera olma özelliği taşıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.