Muğla’daki binlerce yıllık antik tiyatro ayağa kaldırılıyor

Muğla'nın Milas ilçesinde Zeus Lepsynos Tapınağı'nın da bulunduğu Euromos Antik Kenti'nin tiyatrosu sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarıyla eski ihtişamına kavuşacak. Binlerce yıllık antik tiyatro ayağa kaldırılıyor.

Arkeoloji 7 Ekim 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Muğla’daki Euromos antik kentinde arkeolojik kazılar devam ediyor. Kazı Başkanı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abuzer Kızıl yaptığı açıklamada kentte bu yıl agora, Roma hamamı ve Euromos Tiyatrosu’nda çalışma yürüttüklerini söyledi. Yaklaşık 2 bin 300 yıllık antik tiyatroda en önemli çalışma alanlarından birinin tiyatro olduğunu belirten Kızıl tiyatronun neredeyse bütün bölümlerinin ortaya çıkarılıp ziyaretçilerin rahatlıkla gezebileceği bir konuma getirileceğini söyledi.

Helenistik döneme ait tiyatronun 2 bin 500 kişilik kapasiteye sahip olduğunu kaydeden Doç. Dr. Abuzer Kızıl “Daha önce sondaj kazısı yaptık ve tiyatroda önemli verilere ulaştık. Burada bir soylu koltuğu bulduk. Koltuk şu an Milas Müzesi’nde” dedi. Kızıl tiyatroda yürütülen çalışmalarda önemli verilere ulaşmayı beklediklerini dile getirerek orkestranın ortasında ya da basamakların ön tarafında sunak bulmayı ve maskların çıkmasını ümit ettiklerini anlattı.

Zeus Tapınağı antik kentin en çok öne çıkan yapılarından.

Çalışmalar bir buçuk yılda tamamlanacak

Tiyatroyu antik dönemdeki eski ihtişamına kavuşturmak için çaba gösterdiklerini ifade eden Doç. Dr. Abuzer Kızıl sözlerini şöyle sürdürdü: “Tiyatronun üst sıra basamakları korunmuş, bir kısmı kaymış vaziyette. Toprağın altında kalan kısımları daha iyi durumda. Orta kısımda oturma sıraları eksik oraları tamamlıyoruz. Antik dönemde olduğu haliyle düzenlemesini yapıyoruz. Daha sonra üst sıradaki tüm oturma basamakları yerinden alarak antik dönemdeki teknikle yerine koyacağız. Daha sonra orkestra ve sahne kısmında kazı çalışması yapacağız.”

Tiyatrodaki çalışmaları 1,5 yıl içerisinde tamamlayarak sanatsal etkinliklerin yapıldığı bir alan haline getirmeyi planladıklarını aktaran Kızıl Geleceğe Miras Projesi kapsamında ise Roma hamamında çalışma yürüttüklerini belirtti. Selimiye Mahallesi’nde milattan önce 2. yüzyılda inşa edilen Euromos Antik Kenti Anadolu’nun en iyi korunmuş Roma dönemi tapınakları arasında gösterilen Zeus Lepsynos’a da ev sahipliği yapıyor.

Anadolu'dan tarih fışkırıyor: İşte yılın öne çıkan 10 arkeolojik keşfiAnadolu’dan tarih fışkırıyor: İşte yılın öne çıkan 10 arkeolojik keşfi

Türkiye'nin 10 müzesinde görülmesi gereken 10 eserTürkiye’nin 10 müzesinde görülmesi gereken 10 eser

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.