Muhteşem üçlü: Wimbledon, Refik Anadol ve Andy Murray

Son Wimbledon şampiyonu Andy Murray ile dijital sanatçı Refik Anadol NFT koleksiyonu için bir işbirliğine imza attı. Proje, Murray'in 18 yıllık Wimbledon kariyerindeki dramaları, rekabetleri ve şampiyonluk zaferlerinden ilham aldı. Her bir NFT, 147 dolardan satışa sunuldu.

Kültür Sanat 17 Temmuz 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
proje, dijital sanat, spor ve veri biliminin dünyada ilk kez bir araya gelmesi olarak tanımlanıyor.

Wimbledon tenis turnuvasında şampiyonalar belli oldu, kupalar kaldırıldı. Sanatçıları tribünlerde maçları izlerken görmeye alışkınız ancak bu kez tanıdık bir sima, farklı bir gerekçeyle Wimbledon’daydı. İngiltere’nin başarılı tenisçisi ve son Wimbledon şampiyona Andy Murray, NFT koleksiyonu için dijital sanatçı Refik Anadol ile işbirliğine imza attı. İkili, Wimbledon sanat NFT’si başlatmak için bir araya geldi.

İlham kaynağı: Rekabetler, dramalar ve şampiyonluklar

‘The Exposition’ adlı çalışma, Murray’in 18 yıllık Wimbledon kariyerini merkeze alıyor. Tenisçinin hareketlerinin kullanıldığı eserde kullanılan her renk patlamasının oyuncunun kariyeri boyunca yaşanan dramaları, rekabetleri ve şampiyonluk zaferlerini temsil ettiği açıklandı. Anadol ve ekibi, eseri yaratmak için şampiyona verileri, istatistikleri, ses ve görüntüleri kullandı.Web3 danışmanlık şirketi FAN3 ile aracılığıyla üretilen NFT’lerin her biri, 147 dolardan satış fiyatıyla, 16 Temmuz tarihine kadar satışa sunuldu.

Murray, eserin satışa sunulduğu 7 Temmuz tarihinde sosyal medya hesabından paylaşım yaparak “Wimbledon’da oynadığım her maçı kapsayan, verilerden ilham alan bir dijital sanat projesinde Wimbledon ve Refik Anadol Studio ile iş birliği yapmaktan heyecan duyuyorum” dedi.

İşbirliği devam edecek, Anadol danışma rolünde

Refik Anadol’un son çalışması Modern Sanat Müzesi’nde (MoMA) sergilenen ‘Unsupervised’ isimli sergiydi. Sanatçının Murray, Wimbledon ile işbirliğinin devam edeceği açıklandı. Anadol, devam edecek Wimbledon NFT koleksiyonunda danışman rolünü üstlenecek.

BBC'den İstanbul Modern belgeseliBBC’den İstanbul Modern belgeseli

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.