BBC’den İstanbul Modern belgeseli

İstanbul Modern, dünyanın ilgisini çekmeye devam ediyor. BBC'de yayınlanmaya başlayacak olan 'Inside Museums' belgeselinin ilk bölümü İstanbul Modern'e ayırdı. Sanat eleştirmeni Alastair Sooke’un hazırladığı 24 dakikalık belgesel, müzenin yeni binası ve eserlere odaklanıyor.

Kültür Sanat 8 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Sanat eleştirmeni Alastair Sooke’un hazırladığı 24 dakikalık belgeselde müzenin yeni binası tanıtılıyor.

İstanbul Modern, dünyanın dikkatini çekmeye devam ediyor. İngiliz yayın kuruluşu BBC News, ‘Insider Museums’ belgesel dizisi kapsamında mayıs ayında kapılarını açan müzedeydi. Belgesel serisinin ilk bölümünü Türkiye’nin ilk çağdaş sanat müzesine ayıran BBC News ekibi çekimler için İstanbul’daydı.

İstanbul Modern yeni binasıyla gündemde

Sanat eleştirmeni Alastair Sooke’un hazırladığı 24 dakikalık belgeselde, İstanbul Modern’in yeni müze binası mimar Renzo Piano’nun anlatımıyla keşfedilirken, koleksiyon sergisinde yer alan sanatçılarla yapılan röportajlarla da Türkiye sanatında yolculuğa çıkılıyor. Belgeselde Alastair Sooke kültürlerin eşsiz buluşma noktası olarak tanımladığı bu kadim şehirde doğan sanatın özel unsurlarının ne olduğunu keşfettiği bir yolculuğa çıkıyor. Sanat tarihiçisi Sooke bu keşfi Türkiye’nin önde gelen sanatçılarının gözünden aktarıyor.

Belgesel, İstanbul Modern’in yeni müze binasının mimarı Renzo Piano ile tasarımı ve Boğaz’ın ışıltılı suları ile ışığın yansımalarından aldığı ilham üzerine yapılan röportajla başlıyor. Gülsün Karamustafa, Refik Anadol ve İnci Eviner’in koleksiyon sergisinde yer alan yapıtları üzerine söyleşilerin eşlik ettiği belgeselde müze koleksiyonunun başyapıtlarından biri olan Fahrelnissa Zeid’in “Cehennemim”i de izleyiciye aktarılıyor.

İstanbul Modern’in hikâyesine odaklanan ‘Inside Museums’ programı BBC News ekranlarında 8 Temmuz Cumartesi (TSİ) 04.30, 11.30 ve 19.30, 9 Temmuz Pazar günü ise 17.30 ve 23.40’ta izleyiciyle buluşacak. Müzenin açılışı geçen aydan itibaren dünyanın önde gelen medya kuruluşlarında özel haberlerle duyurulmay adevam ediyor. The New York Times, La Repubblica ve Frankfurter Allgemeine Zeitung gibi prestijli gazeteler, Türkiye’nin ilk çağdaş sanat müzesinin yenilenen binasının açılışına sayfalarında geniş yer verdi.

10Haber'den İstanbul Caz Festivali rehberi10Haber’den İstanbul Caz Festivali rehberi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.